Tais Policanti Photography

Deborah Puylaert uit Dendermonde is rouwfotografe: "Ik probeer met foto's het verlies te helpen dragen en verwerken "

Voor fotografe Deborah Puylaert uit Dendermonde is Allerheiligen een bijzondere dag. Die dag staat in het teken van de rouw en dat probeert ze met haar camera zo goed mogelijk in beeld te brengen. "Kinderen kunnen verlies vaak gemakkelijk verwerken als we rouwfoto's met hen maken", zegt ze bij Radio 2 Oost-Vlaanderen.

Vandaag is 1 november en de traditie wil dat mensen tijdens deze periode van rouw de doden herdenken. Dat doen ze vaak door een bezoekje te brengen aan het kerkhof, maar er bestaan verschillende manieren om iemands dood te verwerken. Deborah Puylaert uit Dendermonde maakt rouwfoto's, "en die kunnen helpen om het verlies te dragen en te verwerken", zo zegt ze bij Radio 2 Oost-Vlaanderen: "Je merkt ook dat de vraag naar rouwfoto's groter wordt."

Puylaert neemt foto's van mensen, met of zonder familie, die dicht bij hun levenseinde staan. Eén van die foto's kan dan gebruikt worden voor het rouwkaartje. "Ik ben verder ook aanwezig op de uitvaart zelf om foto's te nemen, zodat mensen er achteraf op kunnen terugblikken, wanneer ze daar zelf klaar voor zijn."

Kleine rituelen

Eén van de onderdelen van haar fotografie noemt ze "herinneringsfotografie". Daarbij fotografeert Deborah kleine rituelen die de dierbaren van een overledene uitvoeren. "Denk dan bijvoorbeeld aan een asuitstrooiing. Maar het kunnen ook kleine gebaren zijn. Dat is vooral belangrijk bij kinderen.  Zo kunnen ze het verlies vaak gemakkelijker verwerken."

De fotografe start altijd eerst met een gesprek. "Het kan zijn dat we samen een brief schrijven en die dan voorlezen", zegt ze ."We gaan dan bijvoorbeeld naar een mooie plek en nemen kledingstukken mee van de overleden persoon. Daar kunnen ze dan iets mee doen, maar het kan ook zijn dat we een ballon oplaten die de overleden persoon moet voorstellen."

 

Meest gelezen