Radio 2

Drie broers uit Knokke-Heist samen naar het WK jiujitsu 

De broers Ian, Ryan en Ray Lodens uit Knokke-Heist zijn vertrokken naar het Wereldkampioenschap jiujitsu in Abu Dhabi. Voor de jongste is het zijn debuut op een WK. Daardoor is het de eerste keer dat ze allemaal samen afreizen. 

Het nationale team trekt naar Abu Dhabi met 23 Belgen. Jiujitsu is een Japanse verdedigingssport. “Je kan het zien als een mix tussen karate, judo en aikido”, zegt Ian, de oudste van de drie. De drie broers uit Knokke-Heist zijn 23, 21 en 17 jaar. Voor Ian Lodens is het al de zevende keer dat hij op een wereldkampioenschap zal vechten, voor zijn jongste broer Ray, de eerste keer. “Mijn andere broer Ryan en ik zijn al meerdere keren wereldkampioen. Wij zijn het allemaal al gewoon, maar voor hem wordt het toch spannend.” Toch hebben de meervoudige wereldkampioenen nog stress: "Want aan de top blijven, is toch moeilijker dan er te geraken. Er is toch altijd die prestatiedruk en veel verwachtingen van anderen.”

Groot talent

Hun jongste broer proberen ze zo goed mogelijk te helpen bij zijn debuut. “Hij is een heel groot talent, hij wordt nog beter dan ons. Wij sturen en ondersteunen hem waar we kunnen. Hij moet bijvoorbeeld nog een halve kilogram afvallen. Hij zal dus minder moeten eten en ook niet te veel sporten. Hij is ook wel wat zenuwachtig, wij moeten hem dus kalm houden en blijven motiveren”, zegt Ian.

“Maar soms spelen ze spelletjes met mij en proberen ze mij net zenuwachtig te maken. Maar dat is eigenlijk altijd zo tussen ons”, lacht Ray, de jongste. “Ik ben vooral nerveus of ik niets ben vergeten. Ik heb alles al vijf keer gecheckt. Ik heb echt wel alles mee”, lacht hij. “Meestal is onze mama erbij op onze wedstrijden, maar nu zijn we alleen. We gaan er dus ook zeker van genieten.”

Ray, pas 17 kijkt uit naar zijn eerste wereldkampioenschap. “Ik heb echt zin in die eerste wedstrijd, we zijn alle drie competitiebeesten. Maar ik kijk toch ook vooral uit naar de zon”, lacht hij. “Het is daar dertig graden nu.”

Meest gelezen