Kerkhof Retie
Foto: Radio 2

Druk in Antwerpse kerkhoven en tuincentra: “Chrysanten blijven populair, maar kleine bloemstukjes verkopen nog beter”

Vandaag op Allerheiligen is het druk op de Antwerpse kerkhoven en bij de tuincentra. Veel mensen leggen traditiegetrouw bloemen bij het graf van overleden familieleden en vrienden. Bij tuincentrum Van Uytsel in Kontich zijn de chrysanten zelfs al uitverkocht. “Ik ben al heel de dag bloemstukjes aan het maken. Mijn duimen zijn helemaal kapot van het snijden van bloemen”, vertelt Frans van Uytsel bij Radio 2 Antwerpen.

Traditiegetrouw trekken vandaag veel mensen met familie naar het kerkhof met een bloemetje. “De chrysanten in verschillende kleuren zijn nog steeds enorm populair”, vertelt bloemist Frans Van Uytsel. “Maar dit jaar is de verkoop van chrysanten te vroeg begonnen waardoor er nu zelfs een tekort is. Momenteel zijn er geen meer te koop bij ons, we zijn volledig uitverkocht.”

Gelukkig zijn er nog vele andere mogelijkheden, vertelt Van Uytsel.  “Wij hebben 2.000 bakken bloemen gekocht voor Allerheiligen, er is dus keuze genoeg. Onze bloemstukken voor op de graven zijn vandaag heel populair. De bloemstukken met roosjes verkopen daarbij het beste. Chrysanten gebruiken we in het algemeen niet voor grafstukjes, vooral fijne bloemen. Kleine bloemstukjes met rozen, hortensia, orchideeën en fijne bloemen, dat zien de mensen graag. Die schikken we in oasis in de vorm van een krans of hartje. Heel mooi, fris en fijn zodat je het zelf in huis kan zetten.” 

Foto: Tuincentrum Van Uytsel

Bloemenzee op het kerkhof in Retie

Op de begraafplaats in Retie komen veel mensen geliefden herdenken. “Het is mooi dat het hele kerkhof vol bloemen staat, of het nu 1 november is of niet”, vertelt een vrouw. Voor sommige kerkhofbezoekers wordt het nog een drukke dag. “Vandaag gaan we overal de doden bezoeken. In Retie, Dessel en dan straks gaan we nog naar Tongerlo. Zo krijgen we de dag rond’, vertelt een man.

“Mijn vrouw is ondertussen al 3 jaar dood”, vertelt een man. “1 november zie ik als een dag om te denken aan de mensen die we graag gezien hebben. Mijn vrouw was een bloemenmadam en daarom kom ik zeker op 1 november een bloemetje leggen aan haar graf."

Foto: Radio 2

Meest gelezen