Griezelen bij Radio 2 Limburg: ridder uit Maaseik sluit pact met de duivel

Een hele week lang onderzochten we enkele griezelige geheimen in Limburg. We hadden het over een loden doodskist in Kortessem, spookverhalen op een begraafplaats in Hasselt, een boomstamgraf in Bilzen, een overdekte begraafplaats in Wellen en een ridder uit Maaseik die een pact sloot met de duivel.

In de zijkant van de kerk van Heppeneert (Maaseik) is een graf ingemetseld met daarop ruiten en harten. Volgens een legende ligt hier de kaartridder gegraven. De man had gokschulden en sloot een pact met de duivel om toch nog verder te kunnen spelen.

(lees verder onder de foto)

Toen de duivel zijn ziel kwam halen, kreeg hij versterking van Sint-Geertrui omdat hij berouw toonde. De duivel verschoot zo hard dat hij de ridder met rust liet.

"Moraal van het verhaal: toon berouw en alles komt goed", lacht stadsgids Lieve Weetjens. In Heppeneert herinneren verschillende zaken aan het verhaal. "We hebben een fontein met kaarten, een standbeeld en wat verderop kan je naar het Duivelsbrugje gaan kijken waar de ontmoeting met de duivel plaatsvond", aldus de stadsgids.

In Wellen worden doden nog begraven in de kerk

De oude kerk van Ulbeek is omgevormd tot een overdekte begraafplaats

Vroeger werden rijke mensen in de kerk begraven, vandaar de uitdrukking ‘rijke stinkerds’. Echt hygiënisch kan je zoiets niet noemen, dus is men van het gebruik afgestapt. In Ulbeek (Wellen) hebben ze de omgekeerde beweging gemaakt: daar is van de voormalige kerk in 2011 een overdekte begraafplaats gemaakt. De kerk was al sinds 1938 niet meer in gebruik. Sindsdien was het onder meer een toneelzaal, fabriekshal en een meubelopslagplaats. 

30 jaar geleden wilde men het kerkje slopen om de begraafplaats ernaast te kunnen uitbreiden. Maar in overleg is gekozen om ook in de kerk te begraven. Intussen is de overdekte begraafplaats van Ulbeek een beschermd monument.

Uniek boomstamgraf uit Munsterbilzen verhuist in januari

Het boomstamgraf uit Bilzen dat in 2006 is opgegraven, verhuist naar de kerk van Munsterbilzen. Het unieke graf stamt uit de vroege middeleeuwen en is ontdekt tijdens wegenwerken naast de kerk van Munsterbilzen. Het gaat om een uitgeholde boomstam die als doodskist diende, waarschijnlijk voor een hooggeplaatst persoon.

(lees verder onder de foto)

Na de vondst was het graf te bekijken in een ruimte van een brasserie aan de overkant van de straat. Maar in januari wordt het boomstamgraf verplaatst. Ook andere voorwerpen die zijn opgegraven in Munsterbilzen worden mee opgenomen in de tentoonstelling. Het gaat om kruisjes, medailles en ander voorwerpen die zijn gevonden rond de kerk.

Spookt het op het Oud Kerkhof in Hasselt?

Vroeger geloofden mensen dat het spookte op het Oud Kerkhof op de Kempische Steenweg in Hasselt. De begraafplaats lag vlakbij een stort waar wel eens nevel uit de grond kwam en mensen dachten te maken te hebben met geesten.

In 1923 kreeg de politie zelfs de opdracht de spoken te arresteren

Auteur Jos Sterck
© Zygmund Krzywania

“In 1923 kreeg de politie zelfs de opdracht de spoken te arresteren”, vertelt Jos Sterck die er al boeken over heeft geschreven. Ook is er ooit een rollend doodshoofd gezien en gevreesd werd dat er bovennatuurlijke krachten aan het werk waren. “Kinderen waren aan het spelen met resten uit verwijderde graven toen ze plots een een rollend doodshoofd zagen. Vermoedelijk was daar een muisje in gekropen”, aldus Sterck.

Sinds 2004 is de begraafplaats een beschermd monument en kan je er wandelen tussen de oude graven. Ook worden er begeleide gidstochten georganiseerd.

Loden doodskist in Kortessem

In de kerk van Kortessem ligt een loden doodskist uitgestald met daarin de resten van een edelvrouw uit de 16de eeuw. Eleonora van Montmorency was de zus van de beroemde graaf van Horne die onthoofd is in Brussel. Niet alleen is haar kist van lood, wat op zich al zeer speciaal is, maar ook de resten van de vrouw zouden wel eens van pas kunnen komen bij de identificatie van haar broer. 

(lees verder onder de foto)

Officieel werd de graaf van Horne na zijn onthoofding begraven in Weert. Maar toen hij in 1979 werd opgegraven, waren de nekwervels niet beschadigd. Kortom, DNA-stalen uit Kortessem zouden zeer nuttig zijn om het échte graf te vinden van de graaf.

De inspiratie voor de Limburgse griezelverhalen hebben we gehaald uit het nieuwe boek "De 101 geheimen van Limburg" van Toon Royackers.  Dat boek kan je bestellen bij vertelpuntuitgevers.be, via de boekhandel of bij de auteur toon.royackers@telenet.be.

"De 101 geheimen van Limburg" van Toon Royackers

Meest gelezen