AFP or licensors

Grote drugsvangst in Rotterdamse haven

Er is dit weekend opnieuw een grote hoeveelheid cocaïne gevonden in containers in de Rotterdamse haven, 4.178 kilo. Het is de grootste partij drugs die is aangetroffen tot nu toe dit jaar, meldt een woordvoerder van het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM). De coke zat in grote zakken soja en verspreid over twee containers.

De drugs hebben een straatwaarde van ruim 313 miljoen euro en zijn inmiddels vernietigd. De lading was afkomstig uit Paraguay, overgeladen op een ander schip in Uruguay en bestemd voor een bedrijf in Portugal. Er is een onderzoek geopend.

De Rotterdamse haven staat, net als de haven van Antwerpen bij ons, bekend als een belangrijke smokkelplek om drugs Europa binnen te krijgen. De afgelopen tijd zijn meerdere drugsvondsten in de haven gedaan. Zo werd onder meer woensdag ongeveer 600 kilo cocaïne onderschept uit een zeecontainer tussen een vracht ananassen uit Costa Rica. Dinsdag ging het om een partij cocaïne van 529 kilo, die aan boord lag van een schip dat was afgemeerd aan de Merwedehaven. En vorige week donderdag werd 930 kilo drugs gevonden die verstopt zaten in een container met gebruikt frituurvet. Die lading was afkomstig uit Curaçao.

En dan zijn er dit weekend ook nog twee grote partijen cocaïne onderschept in Latijns-Amerika zelf, ook met bestemming de haven van Rotterdam in Nederland.

In Colombia ging het om ruim 2.000 pakketten drugs die zaten verstopt in tassen in een container met koelkasten. De waarde wordt geschat op 91 miljoen euro. Colombia is de grootste cocaïneproducent ter wereld, met Peru en Bolivia op de tweede en derde plek. De Rotterdamse haven staat bekend als een belangrijke smokkelplek om drugs Europa in te krijgen.

In buurland Panama (foto) namen de autoriteiten dan weer 3,5 ton drugs in beslag. Het ging om 3.499 pakketjes die werden vervoerd op een schip uit Chili dat Nederland als bestemming had. Het is de grootste drugsvangst ooit in Panama. 

AFP or licensors

Meest gelezen