Radio 2

Vilvoorde heeft twee troostplekken: "Kleine, groene oases in de stad om tot rust te komen"

Twee jaar geleden verloor VRT-journalist Kristien Bonneure haar zoon Frederik Vanclooster. Zij weet als geen ander hoe belangrijk troost kan zijn. Samen met een team van vrijwilligers wijdt ze vandaag twee troostplekken in van de stad. Plaatsen in het groen waar mensen kunnen rouwen en tot rust komen. "Die plekken zijn van levensbelang", zegt Bonneure. 

In Vilvoorde worden vandaag twee troostplekken plechtig geopend. Eén aan de Rondeweg en een ander in de Abeelstraat. Zo'n troostplek is een rustige plek midden in de stad, waar je even kan stilvallen. Dat vertelt Kristien Bonneure. Zij verloor twee jaar geleden haar zoon Frederik Vanclooster en is stadsambassadeur van Vilvoorde. 

"Het is eigenlijk  begonnen als herdenkingsplek voor mensen die iemand zijn verloren tijdens de coronacrisis. In Vilvoorde hebben we twee plekken uitgekozen. Eentje aan het tuchthuis niet ver van de brug, en een ander in de wijk Far West. We hebben er al eerder een bord gezet met een mooi gedicht, en vandaag steken we 1300 bloembollen in de grond. Dat lijkt me op 1 november wel passend. We herdenken de doden, de bladeren vallen van de bomen. Om dan bloemen te planten die uitkomen in de lente, geeft hoop", Zegt Kristien Bonneure.

Even op een bankje kunnen gaan zitten, met uitzicht op het water om te mijmeren. Dat is van levensbelang

Kristien Bonneure, stadsambassadeur Vilvoorde

Dat de troostplekken er zijn gekomen in Vilvoorde vindt Kristien ook erg belangrijk. "Zeker in de drukte van een stad. Ook al hoor je in de verte het verkeer op de brug, het is hier een kleine groene oase in de stad, waar je elk moment op een bankje kan gaan zitten, met uitzicht op het water om een beetje te mijmeren. En dat is van levensbelang vind ik. Als ik hier zelf voorbij kom, probeer ik de tijd te nemen om even stil te vallen." 

Radio 2

Meest gelezen