Met een simulatie wordt duidelijk hoe de gang onder de Markt loopt

Onderzoeker vindt geheime gang van 30 meter onder de Markt in Maaseik

Onderzoeker Rocky Grispen heeft met moderne meetapparatuur een gang van 30 meter lang ontdekt onder de Markt in het centrum van Maaseik. Volgens een legende zouden die gangen nog gebruikt zijn door de Bokkenrijders, dat waren rovers uit de 18e eeuw die de streek onveilig maakten. 

Grispen heeft een uitgebreide grondscan laten uitvoeren en vond daarmee een gang op amper 60cm onder de kasseien. “De resultaten zijn indrukwekkend. Op de scan zien we dat zo’n 30 meter van de gang nog intact is”, vertelt Rocky Grispen. “Wat ook opmerkelijk is: de gang splitst. Een gedeelte loopt richting het standbeeld.” In oude documenten staat dat een deel van de gang werd afgebroken in 1862 voor het standbeeld van de gebroeders Van Eyck. 

(lees verder onder de foto)

Volgens de onderzoeker zijn de gangen nog gebouwd voor 1850 en konden ze gediend hebben voor de Bokkenrijders, als een vluchtweg of voor de bevoorrading tijdens een belegering. Maar heel zeker is dat niet. Daarom wil hij het stadsbestuur van Maaseik voorstellen om de gangen verder te onderzoeken. “Op deze manier kunnen we achterhalen hoe oud dit gangenstelsel is en wat de functie hiervan is geweest”, aldus Rocky Grispen. Intussen hoopt hij dat de gang wordt opgenomen in de stadswandeling en dat er eventueel met een nieuwe bestrating wordt duidelijk gemaakt waar de gang onder de grond ligt.

Met een grondscan is een gangenstructuur onder de Markt in kaart gebracht

Meest gelezen