Premier Fumio Kishida spreekt de Japanse pers toe na de verkiezingsoverwinning
2021 Kyodo News

Coalitie in Japan behoudt meerderheid bij parlementsverkiezingen

De aftredende regeringscoalitie van de Liberaal-Democratische Partij (LDP) van premier Fumio Kishida en coalitiepartner Komeito behoudt haar meerderheid in het Japanse parlement na de parlementsverkiezingen van zondag. Met 291 zetels moet de coalitie wel 14 zetels inboeten.

De LDP, de traditionele machtspartij in Japan, klokte af op 259 zetels, een verlies van 17 zitjes in vergelijking met de vorige legislatuur. Met de 32 zitjes van de kleinere boeddhistische coalitiepartner Komeito behoudt premier Fumio Kishida wel een comfortabele meerderheid.

Ook de belangrijkste oppositiepartij, de sociaaldemocratische Constitutionele Democratische Partij, liet van haar pluimen en verloor 14 zetels, waardoor ze er nog 96 overhoudt. De grote winnaar was een andere oppositiepartij, de Japanse Innovatie Partij, die 41 zetels winst boekte, waarmee het nu bijna vier keer zoveel zetels heeft als voor de verkiezingen.

"Het was een moeilijke stembusslag", verklaarde premier Kishida in de pers. Maar de kiezers hebben getoond dat ze "een stabiele regering wensen om de toekomst van het land vorm te geven."

De parlementsverkiezingen waren de eerste grote test voor Kishida. Begin september heeft hij het premierschap overgenomen van zijn partijgenoot Yoshihide Suga. Kishida zit al sinds 1993 in het parlement en was van 2012 tot 2017 minister van Buitenlandse Zaken.

Meest gelezen