Tijdelijk tekort aan sneltesten bij apothekers: wanneer kan je je daar laten testen? En telt die ook voor  coronapas?

Heel wat apothekers in ons land hebben te weinig corona-sneltesten. Het gaat om de antigeentest, die al na een kwartier aantoont of iemand besmet is met het coronavirus. Er is nu een tijdelijk tekort, omdat apothekers vanaf vandaag ook mensen met symptomen en terugkerende reizigers kunnen testen. Daardoor is de vraag sterk gestegen. 

De voorbije dagen is de vraag naar een sneltest bij de apotheker spectaculair gestegen. Vorige week werden er gemiddeld nog 4.000 sneltesten per dag afgenomen bij de apothekers. "Vrijdag stond dat cijfer op 14.200 en zaterdag steeg dat tot 14.685", laat de Algemene Pharmaceutische Bond aan onze redactie weten. 

"Apothekers die dit weekend van wacht zijn, hebben serieus heftige tijden meegemaakt."

Videospeler inladen...

Ook het Vlaams ApothekersNetwerk krijgt signalen vanuit de sector dat heel wat apotheken tijdelijk met tekorten kampen. Het is vooral een samenloop van omstandigheden, klinkt het daar. "Mensen willen op reis vertrekken, maar we zien ook dat mensen nu na een weekend terugkomen uit bijvoorbeeld een rode zone. Bovendien is het een feestdag en mogen apothekers voortaan ook mensen met symptomen testen", vertelt Hilde Deneyer van het Vlaams ApothekersNetwerk. 

Toch is er volgens Deneyer geen reden tot paniek. "Ik heb nog geen weet dat er ook een tekort is bij producenten van sneltesten."

Sneltest, zelftest, PCR-test? Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet, lijsten we nog even de verschillende testen op in de video hieronder.

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Wanneer kan ik een sneltest laten afnemen bij de apotheek?

Enkel wie ouder is dan 6 jaar en maximaal vijf dagen symptomen vertoont die kenmerkend zijn voor COVID-19 (hoest, verlies van smaak of reuk, koorts, vermoeidheid, enz.) kan zich gratis laten testen in een apotheek. Wanneer je langer dan vijf dagen symptomen hebt, is een sneltest niet betrouwbaar en moet je een PCR-test ondergaan, in een testcentrum of bij de dokter.

Ook reizigers die terugkeren uit een rode zone, en getest moeten worden, kunnen zich vanaf vandaag ook gratis laten testen bij de apotheker. Zij hebben daarvoor wel een code nodig. Die krijg je na het invullen van het Passenger Locator Form.

Voor de duidelijkheid: wie dus geen COVID-19-symptomen heeft en niet uit een risicogebied komt, kan zich ook in een apotheek laten testen. Maar dan is die test wel betalend.

Bij welke apothekers kan ik terecht?

Hier vind je een overzicht van alle apothekers in ons land die sneltesten afnemen. Bij sommige apotheken moet je op voorhand een afspraak maken voor je test. 

Krijg ik na een negatieve sneltest een coronapas?

Testresultaten van sneltesten worden doorgegeven aan de Sciensano-databank. Enkel wie negatief test, krijgt een coronapas, die je nodig hebt om op reis te gaan of de horeca en de fitness te bezoeken, als je (nog) niet gevaccineerd bent. 

Een snelle antigeentest is geldig vanaf de dag van de test plus één dag. Een PCR-test daarentegen is geldig vanaf de dag van de test plus twee dagen. 

En wat dan met de PCR-test?

Ook die bestaat nog altijd en is nog steeds de meest betrouwbare test. Ondermeer bij je huisarts, in een lab of in de specifieke testcentra, kan je terecht voor zo'n PCR-test. Een overzicht van die centra vind je hier. Om een COVID-test te laten afnemen, heb je een medisch voorschrift of een 16-cijferige code nodig die je via je huisarts krijgt. 

In de loop van deze week moet er ook een formulier online komen waar burgers en patiënten zelf hun risico kunnen inschatten. Als daaruit blijkt dat je je best laat testen, krijg je automatisch een code waarmee je naar een testcentrum kan. 

Wie geen symptomen heeft, en niet uit een risicogebied komt, maar een PCR-test laat doen om bijvoorbeeld te gaan reizen, betaalt daarvoor maximaal 55 euro.

Wanneer moet ik mij laten testen?

En tot slot dan een vraag waar op dit moment heel wat mensen die milde symptomen hebben mee zitten. Gaat het om een verkoudheid of heb ik wel degelijk corona? Het probleem is dat het verschil tussen een verkoudheid en COVID-19 moeilijk te zien is. Beide virussen veroorzaken gelijkaardige symptomen, zoals hoofd- en keelpijn, een snotneus en hoesten.

Je kan je het best wel laten testen als je één van volgende hoofdsymptomen van COVID-19 hebt: hoesten, kortademigheid, pijn in de borst en geur- of smaakverlies. 

Deze klachten kunnen ook wijzen op een corona-besmetting: koorts, spierpijn, vermoeidheid, loopneus of verstopte neus, keelpijn, hoofdpijn, verminderde eetlust, waterige diarree, acute verwardheid, plotse val. Uit deze lijst heb je wel een combinatie van minstens twee symptomen nodig. 

Ook wanneer je een hoogrisicocontact hebt gehad of je terugkeert van een rode zone moet je je soms laten testen. Meer informatie daarover vind je in dit artikel. 

Meest gelezen