Copyright © 2019, Sebastian Rothe, licensed via EyeEm Mobile GmbH

Vlaamse premie voor gezinnen die zonnepanelen installeren, blijft volgend jaar toch even hoog

De Vlaamse premie waarop gezinnen kunnen rekenen als ze zonnepanelen willen installeren, zal volgend jaar niet dalen. Nochtans was dat wel zo voorzien. Zo wil minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vermijden dat de groei aan geïnstalleerde zonnepanelen zou stilvallen.

Dateert jouw huis van voor 2014 en wil je zonnepanelen installeren? Dan kan je rekenen op een Vlaamse premie. De hoogte van die premie hangt af van het totale vermogen dat je installeert. Voor de eerste 4 kilowattpiek (het vermogen dat een zonnepaneel levert in ideale omstandigheden) bedraagt die 300 euro per kilowattpiek, voor 4 tot 6 kilowattpiek 150 euro, en voor alles wat daarboven ligt maximaal 1.500 euro.

De bedoeling was dat die steun vanaf volgend jaar afgebouwd zou worden, maar daar ziet Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) nu vanaf. Ze wijst op de tegenslagen die de markt dit jaar te verwerken kreeg en “de vertrouwensbreuk van het debacle van de terugdraaiende teller”. Door de premie even hoog te houden, wil ze vermijden dat die tegenslagen gezinnen zouden afschrikken om zonnepanelen te installeren.

Volgens het kabinet van Demir zit het nog steeds goed met de snelheid waarop er nieuwe zonnepanelen geïnstalleerd worden in Vlaanderen. “In het Vlaams Klimaatplan is voorop gesteld dat Vlaanderen in 2021 voor 300 megawatt (MW) aan zonnepanelen zou plaatsen”, klinkt het daar. “Uit voorlopige cijfers (die representatief zijn voor de helft van het jaar) blijkt dat er 170 MW geplaatst is, onder andere bij 20.000 gezinnen. Wij zitten dus nog op koers voor het realiseren van de voor 2021 vooropgestelde doelstelling. Maandelijks komen er gemiddeld ruim 3.500 installaties of 30 MW bij. Met een totaal vermogen van 4.170 MW komen we in de buurt van waar we eind 2022 zouden moeten staan.”

Volgens het Vlaams Klimaatplan zou er tegen 2030 6.700 MW aan vermogen geïnstalleerd moeten zijn op de Vlaamse daken.

Meest gelezen