Ian Davidson-Watts

Vleermuis verkozen tot "vogel van het jaar" in Nieuw-Zeeland (en dat terwijl een vleermuis een zoogdier is)

De langstaartvleermuis is in Nieuw-Zeeland verkozen tot "Vogel van het jaar". Een verrassing is het niet want de vleermuis was dit jaar de favoriet tijdens de verkiezing, maar opvallend is het wel: de vleermuis is namelijk een zoogdier. De jaarlijkse verkiezing wil de aandacht vestigen op het feit dat heel wat vogelsoorten in Nieuw-Zeeland met uitsterven bedreigd worden.

Meer dan 58.000 mensen van over heel de wereld brachten een stem uit in de verkiezing en de Pekapeka-tou-roa, zoals de langstaartvleermuis in het Maori (de lokale taal) genoemd wordt, won met meer dan 7.000 stemmen. Dat zijn 3.000 stemmen meer dan de Kakapo, de winnaar van vorig jaar.

Met uitsterven bedreigd

De Nieuw-Zeelandse organisatie Forest and Birds gaat elk jaar op zoek naar een "Vogel van het jaar". Ze wil daarmee de aandacht vestigen op de problemen waarmee de dieren te kampen krijgen. Heel wat Nieuw-Zeelandse vogelsoorten worden met uitsterven bedreigd en de klimaatproblematiek zorgt ervoor dat er steeds minder geschikte broedplaatsen zijn.

Videospeler inladen...

De organisatoren van de wedstrijd hadden de vleermuis mee opgenomen bij de genomineerden van dit jaar, omdat ook deze soort met uitsterven bedreigd wordt en met dezelfde problemen kampt als de inheemse vogels. Elk jaar zou de populatie van de langstaartvleermuis met 5% dalen. 

Nieuw-Zeeland telt overigens slechts twee inheemse landzoogdieren, de kortstaartvleermuis en de langstaartvleermuis, die laatste vertegenwoordigde beide soorten tijdens de verkiezing.

Van staatsbelang

De verkiezing van de "Vogel van het jaar" is een groot evenement en maakt elk jaar heel wat emoties los in Nieuw-Zeeland, zelfs de minister van Omgeving Hon David Parker mengde zich dit jaar in de discussie. Hij liet via Twitter weten de campagne van de Bittern te steunen.

Ook het feit dat er dit jaar een zoogdier genomineerd werd voor de verkiezing maakte heel wat reacties los. Nooit eerder stemden zoveel mensen en ook op sociale media ging de wedstrijd vlot over de tongen, en dat tot ver buiten de landsgrenzen.

Ian Davidson-Watts

Fans van de vleermuis verdedigen de beslissing en verwijzen ervoor naar de originele Maorische naam van de wedstrijd: "Te Manu Rongonui o te Tau". Daarin wordt het woord "manu" gebruikt wat "vogel" betekent, maar volgens de definitie van het woord vallen ook andere vliegende dieren zoals vleermuizen daaronder. 

Tegenstanders zagen in de nominatie van de vleermuis dan weer een poging om de reputatie van het dier op te krikken, nadat de soort het laatste jaar meermaals gelinkt werd aan het coronavirus. 

Geen fraude dit jaar

Het is overigens niet de eerste keer dat de wedstrijd controverse met zich mee brengt. Bij de verkiezingen van 2019 werden honderden stemmen uit Rusland geregistreerd waardoor er gevreesd werd voor verkiezingsfraude. Achteraf bleken de stemmen afkomstig te zijn van Russische vogelliefhebbers.

De organisatie laat weten dat er dit jaar geen tekenen van verkiezingsfraude werden vastgesteld:

De geeloogpinguïn, de winnaar van 2019, het "fraudejaar"
Kimberley Collins

Meest gelezen