De Verenigde Staten is het land waar het meeste aantal covid-overlijdens geregistreerd zijn.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Wereldwijd meer dan 5 miljoen mensen gestorven aan COVID-19

Sinds het begin van de coronapandemie zijn wereldwijd al meer dan 5 miljoen mensen gestorven aan COVID-19. Het dodental staat sinds vanmorgen op 5.000.425. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse Johns Hopkins University.

De helft van alle overlijdens werd geregistreerd in de Verenigde Staten, de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en Brazilië. In de VS zijn meer dan 740.000 mensen overleden, dat is het hoogste aantal wereldwijd. "Het zou een vergissing zijn om te denken dat de pandemie voorbij is", zegt António Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Hij noemde de kaap van 5 miljoen overlijdens "een pijnlijke drempel".  

Het totale aantal overlijdens, 5 miljoen dus, komt overeen met de bevolking van de Amerikaanse steden Los Angeles en San Francisco samen. Volgens het Vredesonderzoeksinsituut in Noorwegen komt dat aantal in de buurt van het aantal mensen dat gestorven is in gewapende conflicten tussen landen sinds 1950. Wereldwijd is COVID-19 nu de op twee na meest voorkomende doodsoorzaak, na hartaandoeningen en beroertes.

Het getal is zo goed als zeker een onderschatting omdat niet in elk land mensen goed getest en medisch opgevolgd kunnen worden, vooral in armere delen van de wereld.

Johns Hopkins University

Meest gelezen