2021 topjaar voor binnenvaart: nu al meer dan 675.000 ton goederen over Albertkanaal

De eerste negen maanden van 2021 tonen dat de cijfers van de binnenvaart beter zijn dan ooit en het vierde kwartaal belooft nog beter te worden. Volgens Frieda Brepoels, voorzitter van de Vlaamse Waterweg, gaat het om een stijging van 7,5 tot 8 procent. 

Corona legde de economie voor een stuk stil, maar voor het vervoer over de binnenwaterwegen kunnen we het tegenovergestelde zeggen. "2021 is een echt recordjaar", begint Frieda Brepoels, voorzitter van de Vlaamse Waterweg. "De eerste 9 maanden van 2021 waren goed voor het vervoer van 675.000 ton goederen over het Albertkanaal alleen. En de laatste maanden zien er nog beter uit." 

Zeker nu, wanneer vrachtwagens op de weg langer stilstaan, is vervoer over water een logisch alternatief.

Frieda Brepoels, voorzitter Vlaamse Waterweg

Het ziet ernaar uit dat die cijfers alleen nog maar zullen stijgen. "We kunnen binnenkort optimaal gebruikmaken van het Albertkanaal. Van de 62 bruggen moeten er nog maar 4 verhoogd worden volgend jaar. Vanaf 2023 kunnen we dan met 4 lagen containers werken op schepen en zo nog verder uitbreiden."

Ondersteuning bedrijven

De Vlaamse Overheid, de Vlaamse Waterweg en verschillende partners leverden extra inspanningen om bedrijven te overtuigen van de voordelen van vervoer over binnenwaterwegen. "Zeker nu, wanneer vrachtwagens op de weg langer en langer stilstaan, is vervoer over water een logisch alternatief. Veel bedrijven erkennen nu al dat ze er tijd mee winnen en het beter is voor het milieu. Je kan ook veel duidelijker een tijdsberekening maken wanneer je lading ergens aankomt. Enkel voordelen dus", vertelt Brepoels. 

De Vlaamse Waterweg zet volop in op initiatieven om bedrijven te ondersteunen om zo tot een optimaal vervoersplan te komen. Soms is dat over de weg, maar vaak is een keuze over water logischer. "We willen in de toekomst nog meer financiële, maar ook logistieke hulp aanbieden om de keuze voor bedrijven te vereenvoudigen", verzekert Brepoels. 

Meest gelezen