Wellenaar gaat in beroep tegen veroordeling voor doodknuppelen das in Alken

De man van 77 uit Wellen die begin dit jaar een das sloeg in een veld in Alken, is veroordeeld tot 4 maanden cel met uitstel. Hij moet ook een boete en schadevergoeding betalen. Zijn advocaat laat weten dat hij in beroep gaat.

De feiten speelden zich af op 7 april. Twee wandelaars zagen hoe een man op een besneeuwd maïsveld met een stok sloeg op een das die daar neerlag. De wandelaars maakten een foto met daarop de man die met een stok in het dier porde en verspreidden die via de sociale media. Er stak een storm van protest op en ook de politie startte een onderzoek.

Autopsie

De das leefde nog en werd overgebracht naar het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen maar daar stierf hij twee dagen later. Uit een autopsie bleek dat het dier verwondingen had aan de rug en schaafwonden aan de muil.

 De man blijft tot vandaag ontkennen dat hij het dier sloeg. Hij wilde naar eigen zeggen gewoon kijken of het dier nog leefde en had daarom de das met een stok gepord. Toen de beelden viraal gingen, meldde de man zichzelf bij de politie.

3.625 euro aan schadevergoedingen

In zijn vonnis zegt de rechter dat de das al ziek was en niet alleen ten gevolge van de stokslagen overleden is. Hij veroordeelde de man uit Wellen tot 4 maanden cel met uitstel en een boete van 800 euro. Hij moet ook een schadevergoeding van 3.625 euro betalen aan verschillende natuurverenigingen. Vogelbescherming Vlaanderen, Natuurpunt Limburg en de vzw Wellense Natuurvereniging ’t Bokje hadden zich burgerlijke partij gesteld.

Het beroep tegen de uitspraak vandaag van de correctionele rechtbank in Hasselt zal worden behandeld door het Hof van Beroep in Antwerpen.

Meest gelezen