COPYRIGHT © ERIK VAN 'T WOUD

China vraagt bevolking om voedselvoorraden aan te leggen voor noodgevallen

De Chinese overheid roept in een vage boodschap inwoners op om voedselvoorraden in huis te hebben voor noodgevallen, tot grote bezorgdheid van de bevolking. Maar China benadrukt dat de richtlijnen bedoeld waren voor de lokale autoriteiten. De richtlijnen moeten het voedselaanbod verzekeren, nu grote steden in lockdown gaan en de prijzen voor groenten de voorbije weken spectaculair gestegen zijn.

In China wordt gevreesd dat de nieuwe coronamaatregelen de voedselproductieketens zullen aantasten. Daardoor zouden bepaalde producten niet meer beschikbaar kunnen zijn de komende maanden. Daarom roept het Chinese ministerie van Handel gezinnen op om voorraden van "dagelijkse benodigdheden", waaronder groenten, oliën en gevogelte, aan te leggen. Gezinnen zouden in geval van nood tot volgend voorjaar over een "adequate voorraad" van essentiële zaken moeten kunnen beschikken. 

De richtlijnen passen in het Chinese zero covid-beleid dat steeds meer strenge maatregelen oplegt om de nieuwe corona-uitbraak in te dammen. Zo zitten in de grote stad Lanzhou maar liefst 6 miljoen mensen in lockdown. China vreest ook voor een nieuwe uitbraak in februari. Dan vinden zowel het Chinese Nieuwjaar als de Olympische Winterspelen in Peking plaats. 

Hoewel zulke richtlijnen al vaker door de Chinese overheid werden afgekondigd, wekten ze op sociale media enige bezorgdheid op. Sommige mensen speculeerden dat deze mogelijk werden afgekondigd door toenemende spanningen met Taiwan. Maar volgens de China-correspondent van de BBC Stephen McDonell sporen lokale media de bevolking nu aan om niet te panikeren.

Zhu Xiaoliang, een functionaris van het ministerie van Handel, voegde eraan toe dat de aankondiging bedoeld was om de lokale autoriteiten te vragen waakzaam te zijn voor eventuele voedseltekorten tijdens het komende winter- en lenteseizoen. Het ministerie wil niet dat mensen halsoverkop gaan hamsteren, en benadrukt dat er voorlopig genoeg voedsel en dagelijkse benodigdheden in de winkelrekken liggen.

Volgens de staatstelevisie is China van plan om op een geschikt moment groentereserves vrij te geven om de stijgende prijzen tegen te gaan. Het is niet duidelijk welke groenten China in reserve houdt en hoe groot die reserves zijn.

Ook kregen lokale overheden de raad om de landbouwproductie en de aanvoerstromen van groenten te vergemakkelijken. De groenteprijzen in China zijn de voorbije weken spectaculair gestegen omdat er te weinig aanbod is.

Stijgende groenteprijzen

De voorbije weken zijn de prijzen van groenten enorm gestegen. Voor komkommer, spinazie en broccoli moeten de Chinezen meer dan dubbel zoveel betalen als in begin oktober. Een van de oorzaken is het noodweer van begin oktober in Shandong. Dat heeft de oogsten in de grootste groenteregio van het land helemaal doen mislukken.

Ook het voedseltransport is veel duurder geworden door de stijgende energieprijzen. Daarom moedigt Peking de lokale autoriteiten aan om langetermijncontracten af te sluiten met lokale producenten.

Ten slotte hangt China voor een groot stuk af van zijn voedselimport. Dat maakt het land kwetsbaar voor diplomatieke spanningen, zoals met zijn belangrijkste leveranciers: de Verenigde Staten en Australië. China is in zijn geschiedenis al vaker getroffen door hongersnood. Aan het eind van de jaren '50 en het begin van de jaren '60 van vorige eeuw vielen er miljoenen doden op het platteland, nadat het communistische regime de landbouwgronden had opgeëist. 

AP2006

Meest gelezen