De Australische premier Scott Morrison
2021 Getty Images

Gelekte sms van Franse president aan Australische premier zet relaties  nog meer onder druk na "duikbootrel"

De Australische premier Scott Morrison wordt ervan beschuldigd een sms van de Franse president Emmanuel Macron te hebben gelekt aan de pers. Dat hebben verschillende Australische media geschreven. De relaties tussen Canberra en het Elysée komen zo nog meer onder druk te staan.

De Australische pers stond er de afgelopen dagen vol van: de gelekte sms van de Franse president Macron aan het adres van de Australische premier Morrison. Daarin vraagt Macron in het Engels of hij zich "moet verwachten aan goed of slecht nieuws over de gezamenlijke ambitie rond de duikboten". 

De sms moet bewijzen dat Macron wel degelijk wist dat er slecht nieuws zat aan te komen over het miljardencontract met Australië voor de levering van duikboten. Australië kondigde in september aan dat ze het akkoord met Frankrijk verbraken om een nieuwe strategische alliantie aan te gaan met de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. In deze nieuwe veiligheidsalliante gaat het land nucleair aangedreven onderzeeërs aankopen.

Parijs was naar eigen zeggen niet op de hoogte van die beslissing en voelt zich bedrogen en belogen. Maar de bewuste sms dateert wel van twee dagen vooraleer het contract officieel werd opgezegd.

"Macron vreesde verlies contract"

De Australische premier bevestigt noch ontkent dat hij achter het lek zit. "Wat ik wel kan zeggen is dit: we werden gecontacteerd toen we probeerden een telefoongesprek met de Franse president te regelen.

Macron maakte het vrij duidelijk dat hij vreesde dat het gesprek kon uitdraaien in een beslissing om niet verder te gaan met het contract", vertelde hij een reporter van ABC News op de VN-klimaattop in Glasgow. 

De Franse president Emmanuel Macron

Macron: "Australische premier loog over deal"

Een en ander heeft wellicht te maken met de uithaal van Macron afgelopen weekend op de G20. De Franse president antwoordde toen "ik denk het niet, ik weet het" wanneer journalisten hem vroegen of de Australische premier hem had voorgelogen over het duikbootcontract. 

"Sms toont onwetendheid aan"

Het Elysée blijft ook na het sms-lek ontkennen dat het op de hoogte was van de gesprekken tussen Australië en de VS over de aankoop van andere onderzeeërs.

"Die sms toont net aan dat de president niet wist dat ze (de Australiërs, red.) dat contract zouden stopzetten", zegt een bron binnen de entourage van Macron. "Als ze een sms hadden gehad die dat wel duidelijk aantoont, dan hadden ze die wel gebruikt." 

Als ze een sms hadden gehad die dat wel duidelijk aantoont, dan hadden ze die wel gebruikt

Bron binnen de entourage van Franse president Macron.

Diplomatieke rel

De Fransen wisten naar eigen zeggen wel dat Australië nog vragen had over enkele technische aspecten en over de timing van het project, "zoals het geval is in elk gelijkaardig groot contract". Maar grote problemen waren er volgens Parijs niet. 

"Eind augustus zeiden ze ons dat alles goed verliep. De dag na de sms van de president ontving Naval Group (de Franse groep die de duikboten zou maken, red.) nog een brief waarin men zegt dat alles goed verloopt. En twee dagen erna krijgen we een brief van Morrison waarin hij het hele contract opblaast, drie uur voor de persconferentie waarop AUKUS wordt aangekondigd."

De AUKUS-deal ontketende in september een diplomatieke rel tussen de Europese Unie - die naar eigen zeggen niet op de hoogte was van de gesprekken - en de VS, het Verenigd Koninkrijk en Australië. Vooral Frankrijk voert de forcing, net omdat het een miljardencontract in rook zag opgaan. Het land riep zelfs enkele dagen zijn ambassadeurs terug uit de VS en Australië.

Meest gelezen