India wil (pas) klimaatneutraal worden in 2070: toch een beetje goed nieuws? 

De Indiase premier Narendra Modi heeft op de klimaatconferentie gezegd dat zijn land tegen 2070 klimaatneutraal wil worden. Dat is 10 jaar later dan China, en 20 jaar later dan de meeste grote economieën die zich eerder engageerden. De datum is misschien niet waar de wereld op hoopte, maar toch is het een stap(je) vooruit, want het is de eerste keer dat India zich effectief uitspreekt. 

Landen als de VS, Japan, Zuid-Korea, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie streven naar klimaatneutraliteit in 2050. Maar India heeft er altijd op gewezen dat zijn historische uitstoot veel kleiner is dan de meeste Westerse industrielanden. Vorige week had het nog geweigerd een datum te plakken op klimaatneutraliteit, dus op dat vlak is het een stap vooruit. 

India wil intussen ook inspanningen leveren om verder in te zetten op nieuwe technologieën voor groene energie. Modi kondigde aan dat zijn land tegen 2030 in zijn energiemix voor de helft hernieuwbare energie wil opwekken. Vorig jaar zat het land al aan 38 procent groene energie. 

De nadruk op groene technologieën geeft me hoop

Klimaatexpert Jos Delbeke

Jos Delbeke, voormalig directeur-generaal Klimaat bij de Europese Commissie, noemde de Indiase aankondiging een lichtpuntje. "Als het gaat over de ruimere klimaatdoelstellingen dan is 2070 ver weg. Elementen die me hoop geven is de nadruk op nieuwe technologieën. India is nu al wereldleider op vlak van zonne-energie, ook China trouwens. Waar ik een beetje op mijn honger blijf, is op vlak van oude installaties. Wat gaat er met steenkool gebeuren? Steenkool is het grote probleem en is lokaal sterk verankerd: het schept enorm veel werkgelegenheid. "

Modi: "Mensen moeten hun gedrag aanpassen"

Modi zei dat zijn land zijn klimaatplannen zal volgen "volgens de letter én de  geest". Hij vertelde nog dat mensen wereldwijd een andere levensstijl moeten aannemen, een die houdbaar is op lange termijn, in plaats van "ondoordacht en destructief consumptiegedrag". 

India is na China en de Verenigde Staten nummer 3 op de landenlijst van 's werelds grootste uitstoters. Dat komt vooral omdat het zo'n grote bevolking heeft van 1,38 miljard mensen, want per hoofd van de bevolking ligt de uitstoot van broeikasgassen in India een heel pak lager dan in andere grote economieën. 

Modi op de COP26 met gastheer Boris Johnson voor het fotomoment.

Meest gelezen