Radio 2

Jonge boeren voeren actie op 63 locaties in Vlaanderen: "Wat als de boer niet meer voortploegt?"

De Groene Kring, de grootste organisatie voor jonge land- en tuinbouwers, voert vandaag op 63 locaties in Vlaanderen actie. Ze willen hiermee de moeilijke omstandigheden waarin jonge boeren vandaag moeten werken, aankaarten. 

Op onder andere het Steenplein in Antwerpen, het Stationsplein in Brugge en de Grote Markt van Lokeren verzamelden deze ochtend verschillende jonge boeren met hun landbouwploegen. Die landbouwploegen waren zogezegd "gratis mee te nemen". De bijeenkomsten zijn een actie van de Groene Kring, de grootste organisatie voor jonge land- en tuinbouwers. "Want wat gebeurt er als de jonge boer niet meer voortploegt?", vragen de jonge boeren zich af.

De jonge boeren voeren actie, omdat ze willen dat de politici en de maatschappij eindelijk naar hen luisteren. Zeker nu landbouwgrond schaars wordt, de vergunningen stil staan, maar ook de prijzen in de landbouwsector onder druk komen te staan. "9 maanden lang zijn er geen wijzigingen aan vergunningen gebeurd of nieuwe vergunningen toegekend", vertelt Nicolas Dehamers, nationaal bestuurder van Groene Kring. "Er zijn ook heel veel problemen in bijvoorbeeld de varkenshouderij. Veel van onze collega's steken voor een varken vaak 30 of zelfs 40 euro toe en dat kan gewoon niet verder zo!"

Vandaag houden we het bij een ludieke actie met onze ploegen. Maar als er niks verandert, kunnen we toekomstige acties niet uitsluiten

Nicolas Dehamers, nationaal bestuur Groene Kring

"Er wordt aan ons gevraagd om te investeren in duurzame systemen voor de stallen en dat willen we heel graag doen. Want als jonge boeren beseffen we dat er verandering nodig is. Maar het moet ook rendabel blijven voor ons. Daarom moet de overheid met een oplossing komen voor de problematieken", vertelt Nicolas Dehamers. 

"Minister Demir, schiet in actie!"

"We willen dat er eindelijk een definitief kader komt rond stikstof. Dat zal een groot deel van de hele vergunningsproblematiek oplossen", zegt jonge boer Dehamers in Brugge. "De politici hebben ons beloofd dat ze tegen het einde van het jaar met een voorstel zouden komen. Ondertussen is het al 2  november, dus de tijd dringt. We roepen de Vlaamse regering en vooral minister van Omgeving, Zuhal Demir (N-VA), op om er eindelijk werk van te maken. Jonge boeren staan nu al 9 maanden stil en dat is voor jonge ondernemers een ramp!"

Ludieke actie

Vandaag staan de jonge boeren op verschillende plaatsen in Vlaanderen met hun landbouwploegen, die "gratis mee te nemen" zijn. "We willen met deze ludieke actie aandacht trekken om te tonen hoe het nu is in onze sector, zonder grote hinder te veroorzaken voor de maatschappij. Maar we sluiten niet uit dat er geen andere acties zullen volgen, als er geen oplossing komt. We willen graag meewerken en als Groene Kring gehoord worden. Maar vandaag is er nog een te grote afstand tussen de Wetstraat en de "Dorpstraat van de boeren". 

Kobe Ruell is een 32-jarige landbouwer uit Willebringen bij Boutersem. Hij is de vierde generatie van een landbouwersfamilie. Kobe voert vandaag mee actie in Leuven en wijst op de moeilijke omstandigheden waarin landbouwers moeten werken. Door het stikstofarrest mag Kobe, bijvoorbeeld, een oude stal niet vervangen door een nieuwe, ook al breidt hij zijn boerderij niet uit. In de streek van Boutersem is landbouwgrond bijna onbetaalbaar. Kobe doet zijn werk graag maar hij vreest voor de toekomst van zijn landbouwbedrijf omdat hij niet de nodige investeringen en vernieuwingen mag uitvoeren.

Koolstofarme economie biedt kansen

De jonge boeren kunnen rekenen op bijval van het Instituut voor Landbouw-, Visserij en Voedingsonderzoek (ILVO). Ook zij vinden het jammer dat jonge boeren nog moeilijk grond kunnen kopen en dat de strenge milieuregels het moeilijker maakt om nog een vergunning te krijgen. Vooral de hoge uitstoot van stikstof is een probleem bij veel boeren, dat komt van vee zoals koeien en kippen. 

Al ziet het ILVO wel mogelijke oplossingen voor de toekomst: "Iedereen spreekt meer en meer over de koolstofarme economie, de groene economie", zegt woordvoeder Greet Riebbels. "Misschien liggen daar ook wel kansen voor jonge boeren. Goudsbloem die je niet teelt om op te eten, maar voor de farma-industrie, olie, natuurverven etc. Eigenlijk proberen arme, alternatieve trajecten voor te stellen en verbeteringen te doen aan de bestaande verdienmodellen."

Meest gelezen