Grimbergen, Kampenhout, Steenokkerzeel en Zemst willen het woonprobleem samen aanpakken.
Radio 2

Jongeren willen in eigen streek blijven wonen, maar kunnen dat niet alleen betalen: "Geef hen voorrang als je je huis verkoopt"

Meer dan 8 op 10 jongeren uit Grimbergen, Kampenhout, Steenokkerzeel en Zemst willen later het liefst in hun eigen gemeente blijven wonen. Dat blijkt uit een enquête die de gemeentebesturen samen lieten uitvoeren. Tegelijkertijd geeft een meerderheid aan dat financieel niet alleen aan te kunnen. Betaalbaar wonen is al jaren een probleem in de ruime regio. De gemeenten willen met de resultaten nu concreet aan de slag.

De enquête werd verstuurd naar 8693 jongeren tussen de 16 en 30 jaar. In totaal vulden 1404 mensen de vragenlijst ook effectief in. "Meer dan 80% van de jongeren wil graag in zijn eigen gemeente blijven wonen, maar het grootste probleem is de hoge kostprijs van woningen in onze streek", vertelt de Grimbergse schepen van Wonen, Bart Laeremans (Vernieuwing). "De Vlaamse regering moet zich ervan bewust zijn dat we hier met een grote druk zitten vanuit Brussel. Van mensen die willen inwijken in onze gemeenten omdat het hier allicht aangenamer wonen is. Maar mensen uit onze eigen streek willen hier blijven wonen en ze moeten daarbij geholpen worden."

Hulp van ouders

De meeste jongeren uit de steekproef geven aan dat ze zonder financiële hulp - van bijvoorbeeld hun ouders - niet in staat zijn om een woning in hun eigen gemeente te kunnen kopen. Banken vragen steeds vaker een groter startkapitaal en ook de notariskosten blijven een hap uit het budget. Wat Grimbergen betreft, ziet Laeremans voor een deel heil in verkavelingen die de komende tijd vrij zullen komen.

"We hebben in onze gemeente veel verkavelingen uit de jaren 60 en 70 waarvan de bewoners nu wegtrekken naar appartementen of assistentiewoningen. De komende jaren zullen die huizen steeds meer vrij komen en we willen de mensen oproepen om zeker voorrang te geven aan mensen met een band met de streek als ze het huis willen verkopen of verhuren. In plaats van enkel maar te kijken naar de hoogste prijs en daardoor mensen van overal aan te trekken", klinkt het.

Geef voorrang aan mensen uit de streek als je je huis verkoopt. In plaats van enkel te proberen om de hoogste prijs eruit te halen

Bart Laeremans (Vernieuwing), schepen voor Wonen in Grimbergen

De gemeentebesturen van Grimbergen, Kampenhout, Steenokkerzeel en Zemst willen nu met de ingezamelde informatie concreet aan de slag. Ze nemen zichzelf voor om in de toekomst intensief samen te werken om op die manier tot mogelijke oplossingen voor het woonprobleem te komen.

Meest gelezen