BEKIJK - Alexander De Croo tijdens klimaattop Glasgow: "Europa neemt verantwoordelijkheid, maar kan het niet alleen"

Premier De Croo heeft tijdens de klimaattop in Glasgow de leiders van de grote wereldeconomieën opgeroepen om het goede voorbeeld van de Europese Unie te volgen in de strijd tegen klimaatverandering. "Europa neemt zijn verantwoordelijkheid, maar we kunnen die niet alleen dragen", aldus De Croo. Hij wijst daarmee op de rol van vervuilende landen, zoals Rusland, Turkije en China, die zelfs niet aanwezig zijn op de conferentie in Schotland. "We overwinnen de klimaatcrisis samen of we overwinnen haar niet", besluit de premier.

Deze namiddag heeft premier De Croo de verzamelde wereldleiders op de klimaattop van Glasgow toegesproken. Hij deed er een oproep naar de grote wereldeconomieën om het goede voorbeeld van de Europese Unie te volgen. "Europa heeft de doelstelling om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn en om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 55 procent te verminderen. We nemen daarmee de leiding, maar we kunnen die verantwoordelijkheid niet alleen dragen", aldus De Croo. 

We mogen niet wachten op de volgende overstroming, hittegolf of bosbrand
Premier Alexander De Croo

"De klimaatverandering heeft ondertussen ook in België slachtoffers gemaakt", verwijst De Croo naar de overstromingen in ons land van afgelopen zomer. "41 mensen zijn in België omgekomen, maar andere landen betalen een  nog hogere prijs."

"We mogen dus niet wachten op de volgende overstroming, hittegolf of bosbrand", aldus de premier. "We mogen geen tijd meer verliezen, we moeten meer doen en het moet hier gebeuren, in Glasgow."

Bekijk hier de volledige toespraak van premier De Croo op de klimaattop in Glasgow:

Videospeler inladen...

Investeren in groene energie én meer internationale klimaatfinanciering

De Croo heeft tijdens zijn toespraak ook aangehaald welke maatregelen België neemt om de klimaatcrisis aan te pakken.

"We zullen onze investeringen in windenergie verdrievoudigen tegen 2030", verduidelijkt de premier zijn ambities. "Daarmee zullen we elk huishouden in mijn land van elektriciteit kunnen voorzien." 

De Croo verwijst ook naar de plannen van de federale regering om een energie-eiland met zonnepanelen in de Noordzee te bouwen en naar de bouw van een waterstofhub, waarmee België in de toekomst een belangrijk internationaal knooppunt wil worden in de productie van schone waterstof.

België zal ook op internationaal vlak financieel zijn duit in het zakje doen, belooft De Croo. "Om de weerbaarheid van de meest kwetsbare landen te versterken, verhogen we onze internationale klimaatfinanciering met zestig procent. Daarnaast zullen we 200 miljoen euro bijdragen aan de strijd tegen ontbossing."

Tijd voor actie

"Dames en heren, de tijd van lange speeches is voorbij", besluit De Croo. "Vanaf vandaag is het tijd voor actie. We moeten onze mensen veilig houden, onze samenlevingen doen bloeien en onze economieën duurzaam maken. De klimaattop in Glasgow draait rond politieke wil, laat ons die wil samen vinden en laat ons starten met het tij te keren."

Meest gelezen