Videospeler inladen...

Nederland voert mondmaskerplicht in winkels en openbare binnenruimtes in en breidt gebruik coronapas uit

In Nederland zal je weer een mondmasker moeten dragen in openbare binnenruimtes, waaronder ook winkels. Daarnaast wordt het gebruik van de coronapas uitgebreid tot fitnesscentra en musea. Dat hebben premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge aangekondigd op een persconferentie. Ook Nederland krijgt te maken met oplopende coronacijfers.

Omdat het aantal coronabesmettingen en het aantal ziekenhuisopnames weer oplopen, trekt de Nederlandse regering aan de noodrem. Al roept premier Mark Rutte zijn landgenoten op tot redelijkheid. "Want alles wat met corona te maken heeft, leidt tot steeds meer discussie in de samenleving."  

We moeten dit samen blijven doen

Nederlandse premier Mark Rutte

"Hoe langer het duurt en hoe vaker we te maken krijgen met een nieuwe golf van besmettingen, des te ingewikkelder het wordt om de regels te volgen. De rek gaat eruit." Rutte wil vermijden dat mensen tegen elkaar worden opgezet. "We moeten dit samen blijven doen, en vooral met een beetje begrip voor ieders mening en voor ieders situatie, met een beetje mildheid naar elkaar."

Rutte kondigt enkele maatregelen aan die onmiddellijk ingaan:

  • mensen moeten weer 1,5 meter afstand houden,
  • het thuiswerkadvies wordt aangescherpt (minimaal de helft van de tijd thuis werken),
  • drukte vermijden en buiten de spitsuren reizen.

Vanaf volgende zaterdag verandert er nog meer:

  • het gebruik van de coronapas wordt uitgebreid (musea en kermissen, horecaterrassen, georganiseerde amateursport vanaf 18 jaar, toneelverenigingen),
  • de mondmaskerplicht geldt ook voor alle publieke binnenruimtes (zoals winkels of bibliotheken) en  voor alle contactberoepen (uitgezonderd sekswerkers).

We zijn het aan elkaar verplicht om de zorg voor iedereen toegankelijk te houden

Nederlandse minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge

"Er worden te veel mensen ziek in een te korte tijd, en ook te ernstig", duidt minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. "Het overgrote deel van de patiënten in de ziekenhuizen is niet gevaccineerd. De ongemakkelijke waarheid dat het gros van deze patiënten er niet had hoeven te liggen als ze waren gevaccineerd."

"We zijn het aan elkaar verplicht om de zorg voor iedereen toegankelijk te houden", zegt De Jonge nog. Hij stelt een aantal maatregelen in het vooruitzicht als het tij niet keert en bereidt daarom een wetswijziging voor:

  • om de coronapas op de werkvloer mogelijk te maken (geen verplichting, maar de mogelijkheid creëren),
  • om de coronapas ook in niet-essentiële winkels, dierentuinen en pretparken in te voeren.
De minister van Volksgezondheid maakt ook de zogenoemde boosterprik (extra prik van het coronavaccin) mogelijk: vanaf begin december voor 80-plussers en zorgmedewerkers, daarna voor wie tussen 60 en 80 is. Wie jonger dan 60 is, zal ook een extra prik kunnen krijgen als de rest aan de beurt is geweest.

Meest gelezen