Beiden ooit uitgelachen, nu serieus genomen.

Royals: Stella McCartney showt Charles haar handtassen in Glasgow en Máxima weet wanneer een knuffel welkom is

Op de klimaatconferentie in Glasgow heeft prins Charles een rondleiding gekregen van modeontwerpster Stella McCartney. Koning Harald blijft worstelen met krukken. Koningin Máxima maakt tijd voor fan Josée die slecht nieuws kreeg. En Meghan Markle belt politici voor hun stem voor betaald ouderschapsverlof. Elke zondag varen we in het kielzog van de royals. Een overzicht van het kleine en grote nieuws.

Charles en Stella McCartney, zielsverwanten

Op de klimaatconferentie in het Schotse Glasgow is de Britse kroonprins Charles geprezen geweest door Amerikaans president Joe Biden. Beide heren spraken elkaar een kwartiertje achter gesloten deuren, maar de pers kon hen fotograferen voor en na de ontmoeting. Biden apprecieert Charles' inzet ten zeerste.

"Je hebt genoeg mensen zonder mij", grapte de prins van Wales. "Nee nee nee, we hebben jou hard nodig, ik zeg dit niet zomaar", reageerde Biden. Charles is een pionier te noemen: hij ijvert al 50 jaar voor duurzaamheid en werd voor zijn voorspelde doemscenario's vaak uitgelachen. Dat deert hem niet, want Charles begrijpt de kunst om met zijn bekendheid aandacht te vragen voor de problematiek. 

PA Media

Ecologische kledij? Ik voelde me een freak 20 jaar geleden

ontwerpster Stella McCartney over haar lange weg naar duurzaamheid

Naast Biden ontmoette Charles ook Stella McCartney (dochter van ex-Beatle Paul). Hij kreeg in Glasgow een rondleiding van de ontwerpster op haar tentoonstelling "Future of fashion" die draait rond ecologische producten. McCartney maakt bijvoorbeeld handtassen van gekweekt paddenstoelenleer (mycelium), een vervanger voor echt leder. Ze vertelde hem dat ze 20 jaar geleden belachelijk werd gemaakt voor haar biologische aanpak.

"Ik voelde me een freak", vat ze samen. Ze beschuldigt de mode-industrie ervan "al lange tijd weg te komen met moord" en wijst naar het weinig ethische bij zogenoemde fast fashion waarbij goedkope collecties elkaar razendsnel afwisselen en die het koopgedrag stimuleren. Er wordt veel kleding gekocht die slechts korte tijd gedragen wordt. 

BEKIJK hier hoe Stella McCartney gepassioneerd een rondleiding geeft en prins Charles interesse toont in haar handtassen:

Videospeler inladen...

Charles en McCartney kregen later het gezelschap van Hollywoodacteur en klimaatactivist Leonardo DiCaprio die uit interesse voor de tentoonstelling ook langskwam.

PA Media

Harald moeizaam op krukken

De Noorse koninklijke familie heeft er een druk programma opzitten met koning Harald die onder anderen de Duitse president Frank-Walter Steinmeier en zijn vrouw heeft ontvangen voor een audiëntie en lunch. Het presidentiële koppel was op tweedaags bezoek in het land. Eerder op de week werden de Noorse paralympiërs en olympiërs uitgenodigd voor een diner op het paleis in Oslo. De atleten slaagden erin 6 keer goud, 2 keer zilver en 4 keer brons uit Tokio mee te brengen.

Kroonprins Haakon (l) met koning Harald (r) en koningin Sonja (r) en het Duitse presidentiële koppel.

Vorige week waren parlementsleden nog aan de beurt voor een etentje op het paleis. De 84-jarige Harald verklapte toen dat hij sinds corona eindelijk een smartphone bezit. "Groot was de vreugde in de familie. Ik heb er maar 40 jaar over gedaan", grapte hij. 

Opvallend is dat de koning blijkbaar nog altijd niet optimaal mobiel is en zich verplaatst met telkens één kruk of twee krukken. Begin februari werd Harald geopereerd aan een pees aan de rechterknie. Het herstel zou slechts enkele weken duren, maar het werd uiteindelijk 2,5 maand ziekteverlof. Haakon nam als kroonprins-regent zijn taken over. 

BEKIJK de video van Haralds moeizaam stappen hier:

Harald stapt sowieso al iets moeilijker door een aangeboren afwijking aan een van zijn voeten. Drie jaar geleden moest hij enkele dagen rust nemen, omdat hij met een pijnlijke voet zat. Ook toen nam zoon Haakon over. "Hij is geweldig goed in denken dat hij gezond is", reageerde Haakon.

Máxima geëmotioneerd bij fan Josée

Een royal kan rekenen op trouwe volgers. Voor de Nederlandse koningin Máxima is Josée een van hen en een vertrouwd gezicht. Zij fotografeert tijdens officiële activiteiten de koningin voor de blog ModekoninginMaxima.nl. Na haar werkbezoek aan het nieuwe hoofdkantoor van AFAS Software in Leusden maakte Máxima speciaal tijd voor Josée. 

Royalportraits Europe/Bernard Rubsamen / Bestimage

De Nederlandse fan had deze week de diagnose van borstkanker gekregen en wilde de koningin graag nog een keertje zien. "Ik weet voorlopig niet hoe mijn agenda eruitziet en of ik nog zoiets kan meemaken", legt Josée aan het programma "Blauw bloed" uit. Ze stond met een boeketje bloemen in de hand aan de kant toen de koningin passeerde. Máxima draaide zich om en stapte naar haar toe.

De koningin wist via via dat Josée slecht nieuws had gekregen en gaf haar zonder aarzelen de knuffel die ze broodnodig had. "Ik ga je missen", fluisterde Máxima geëmotioneerd in haar oor. Ze wenste haar sterkte en gooide een handkus.

BEKIJK hier het ontroerende moment: 

Meghan lobbyt voor betaald ouderschapsverlof

In de VS wordt nagedacht over betaald ouderschapsverlof. Nadat eind oktober de hertogin van Sussex, Meghan Markle, pleitte voor de invoering ervan in een open brief, blijkt dat ze ook telefoontjes pleegde naar minstens twee Republikeinse senatoren. Het waren Susan Collins (uit Maine) en Shelley Moore Capito (uit West Virginia) die werden opgebeld en Meghan plots aan de lijn kregen. "Ik heb geen idee hoe ze aan mijn nummer kwam", vertelt Capito.

Geen idee hoe ze aan mijn nummer kwam

senator Shelley Moore Capito

Meghan hoopte hun stemmen te krijgen voor de zaak in het Amerikaanse Congres. "Ik was blij om met haar te praten, maar ik ben meer geïnteresseerd in wat de inwoners van Maine me erover willen vertellen", stelt Collins nuchter.  

Harry en Meghan in september op het Global Citizen Event in New York.

In de open brief die gepubliceerd werd op PaidLeaveForAll.org, en gericht werd naar de Democratische leiders Nancy Pelosi (Huis van Afgevaardigden) en Chuck Schumer (Senaat), maakte de hertogin duidelijk dat ze beseft dat ze geen verkozene of politicus is.

"Ik ben een geëngageerde burger en ouder. (...) In juni verwelkomde mijn echtgenoot (de Britse prins Harry, red.) en ik ons tweede kind. Zoals de meesten waren we overweldigd. Maar zoals een minderheid werden we niet geconfronteerd met de keuze tussen die eerste kostbare maanden met onze baby of terug gaan werken. (...) Geen enkel gezin zou zulke beslissingen horen te nemen. (...) Dit gaat niet over links of rechts, maar over juist en fout."

Betaald ouderschapsverlof zou een nationaal recht moeten zijn voor elke Amerikaan
Meghan Markle, hertogin van Sussex

Meghan vindt dat betaald ouderschapsverlof zichzelf terugbetaalt aan de gemeenschap. Het draagt bij aan een goede geestelijke gezondheid. "Nu zien we een land dat een fortuin uitgeeft aan symptomen eerder dan aan oorzaken."

De brief en telefoontjes worden op gemengde gevoelens onthaald. Leden van de koninklijke familie horen politiek neutraal te zijn en beïnvloedingen zijn uit den boze. Hier richt Meghan zich rechtstreeks tot het Congres. Harry en Meghan namen dan wel - letterlijk en figuurlijk - afstand van de koninklijke familie en voeren geen officiële taken meer uit, toch blijft de link met de Windsors aan de overkant van de oceaan.

Meghan schept zeker geen precedent. Schoonvader (en nota bene) kroonprins Charles deed al hetzelfde en schreef van 2004 tot 2005 brieven naar ex-premier Tony Blair en de toenmalige regering. Waar dat voor de ene "je positie misbruiken" is, is dat voor een ander "zaken van algemeen belang aankaarten".  Een moeilijk evenwicht.

Prins Charles en Tony Blair op de achtergrond.

Meest gelezen