Radio 2

Gezocht: zorgouders voor nieuwe zorgwoning in Kruisem. "Zorgkoppel leeft met tien mensen met beperking onder één dak"

In het VillaVip-concept wonen tien mensen met een beperking onder één dak, samen met een 'zorgkoppel'. Die woonvorm draait al op volle toeren in Herzele en Zele. Binnenkort komt er in Oost-Vlaanderen een derde zorghuis bij in Kruisem. Er zijn al heel wat kandidaat-bewoners, maar zorgouders die het huis gaan runnen, nog niet. 

Angelique Deschepper is ondertussen een jaar zorgouder samen met haar man in de VillaVipwoning in Zele. Zij zorgen voor 10 bewoners met een mentale en/of fysieke beperking. Van die beslissing heeft ze nog altijd geen spijt. "We hebben al meer dan 20 jaar ervaring in het begeleiden van mensen met een beperking. Vandaar dat wij met volle goesting aan dit project begonnen zijn. Nu kunnen we alles zelf uitwerken voor de bewoners, in samenspraak met hen. We zijn een team van 6 zorgkundigen en 2 opvoeders om de mensen de juiste ondersteuning te bieden." 

Het koppel woont samen met hun 2 dochters in een kangoeroewoning aanpalend aan de zorgwoning. Ze zijn slechts 2 deuren verwijderd van de VillaVipwoning. "We werken als het ware van thuis uit", lacht Angelique. "We staan echt heel dicht bij onze bewoners, dat is belangrijk zodat ze een thuisgevoel krijgen. We zijn er onmiddellijk als ze opstaan, als ze terugkomen van het werken tot ze gaan slapen."

Dochters organiseren activiteiten voor bewoners

"Als gezin hebben wij al langer een hart voor mensen met een beperking. Onze dochters zijn heel hard betrokken in het proces. Wij eten ook allemaal samen en ze helpen ook vaak mee in de zorgwoning. Als ze eens vakantie hebben, zoals nu tijdens de herfstvakantie, zullen ze ook een activiteit organiseren voor de bewoners."

De grootste vereiste? Een hart voor mensen met een beperking

Binnenkort komt er een derde Oost-Vlaamse VillaVipwoning, in Kruisem, maar daarvoor zoeken ze nog altijd een zorgkoppel. Angelique kan het iedereen aanraden die een hart voor mensen voor beperking heeft. "Dat is toch een belangrijke voorwaarde want je moet er je hart en ziel kunnen inleggen. Enige ervaring in de zorg is ook nog mooi meegenomen." Geïnteresseerde zorgkoppels kunnen zich melden via de site van VillaVip.

Meest gelezen