AFP

Wie een deelwagen wil huren moet snel zijn: veel mensen reserveren auto's voor langere tijd

In Gent is de vraag naar deelauto's hoger dan normaal. Vooral mensen die een deelwagen willen huren voor langere tijd, moeten even wachten. Dat blijkt uit gegevens van deelwagenbedrijf Cambio. De oorzaak is te vinden bij de herfstvakantie, want gebruikers reserveren ze voor langere tijd om er een week mee op reis te gaan.

De vraag naar deelwagens in Gent is dezer dagen hoger dan anders. Wie er één zoekt voor 1 dag, zal die wel nog vinden. Maar wie er voor pakweg 5 dagen mee op stap wilt gaan, is eraan voor de moeite. Via de app van het deelwagenbedrijf Cambio bijvoorbeeld kan je een deelauto tegen betaling voor een bepaalde tijd reserveren, achteraf plaats je hem op dezelfde plaats terug. Sinds corona ligt de vraag naar deelauto's hoger dan andere jaren, vooral tijdens de herfstvakantie, laat Cambio weten. 

Door de ­coronacrisis laten de leveringen van nieuwe wagens op zich wachten, maar dat is slechts een deel van het probleem volgens Cambio-directeur Geert Gisquière. "Het is natuurlijk herfstvakantie en dat zijn altijd drukkere periodes voor ons bij Cambio. Maar we merken dat de vraag een pak hoger ligt, nu mensen sinds het begin van corona weer op reis kunnen gaan. Ze kiezen een bestemming dichter bij huis, en dan bij voorkeur een vakantie met de wagen. Zo worden er een heleboel voor een langere periode gereserveerd."

265 deelwagens in Gent

Het probleem situeert zich vooral in de grote steden zoals Gent, de situatie in Sint-Niklaas en Deinze is beter. "In Gent hebben we zo'n 265-tal wagens ter beschikking, maar we zitten met een hele grote groep gebruikers. Als een groot deel daarvan de wagens voor een langere periode reserveert, ontstaat er al snel een tekort."

Cambio is Spaans voor "uitwisseling". Het project met deelwagens ontstond in Duitsland en kwam in 2004 naar Gent. Het breidde al snel uit naar Antwerpen en werd daar enorm populair. Een op de vijf ­Cambio-gebruikers komt uit Antwerpen. 

Meest gelezen