Taliban in de buurt van het getroffen militaire ziekenhuis Sardar Mohammad Daoud Khan
AFP or licensors

Zeker 19 doden en tientallen gewonden bij aanslag op militair ziekenhuis in Afghaanse hoofdstad Kaboel

In de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn bij een zelfmoordaanslag op het militaire ziekenhuis in het centrum van de stad minstens 19 doden gevallen, zeker 50 mensen raakten gewond. Dat heeft een woordvoerder van de taliban gemeld. De aanslag is opgeëist door de Afghaanse tak van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

Het getroffen militaire ziekenhuis Sardar Mohammad Daoud Khan ligt in het centrum van de hoofdstad Kaboel.  Officiële bronnen van de taliban meldden intussen dat “een aanslag werd uitgevoerd door een zelfmoordterrorist op een motorfiets die zichzelf opblies aan de ingang van het ziekenhuis”. 

De functionaris van de taliban zei ook dat er “verschillende terroristen het ziekenhuis binnendrongen, maar dat ze uiteindelijk allemaal werden neergeschoten door strijders van de taliban”.

"Negentien lichamen en ongeveer 50 gewonden werden naar ziekenhuizen in de stad gebracht", zei een functionaris nog aan het persagentschap AFP. 

BEKIJK: Bij een zelfmoordaanslag in Kaboel vallen zeker 19 doden en tientallen gewonden. Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...
Naburige ziekenhuizen wachten op slachtoffers van de aanslag
AFP or licensors

Speciale troepen taliban ter plaatse

Eerder op de dag schreef de woordvoerder van de minister van Binnenlandse Zaken op Twitter dat er een ontploffing had plaatsgevonden aan een controlepost van het ziekenhuis. Hij schreef ook dat speciale troepen van de taliban ter plaatse waren.

Er zou ook nog een tweede explosie in de buurt van het ziekenhuis hebben plaatsgevonden, maar dat werd niet door officiële bronnen bevestigd. Getuigen melden dat ze naast een tweede explosie ook geweerschoten hebben gehoord. 

Taliban beloofden rust en orde

Sinds augustus hebben de taliban de macht overgenomen in Afghanistan. Ze beloofden rust en orde te brengen in het land. Maar het land wordt regelmatig getroffen door aanslagen.

Verschillende van deze aanslagen werden opgeëist door terreurgroep IS, die aanslagen pleegt tegen de taliban. Ondanks een gelijkaardige radicale visie op de islam en het feit dat ze beide soennitische moslims zijn, zijn IS en de taliban toch rivalen.

Meest gelezen