Zwembad Turnhout tijdelijk gesloten wegens mogelijke legionella uitbraak

Het zwembad Stadspark in Turnhout is uit voorzorg gesloten omdat 3 mensen die er zijn gaan zwemmen, ziek werden. Het Agentschap Zorg en Gezondheid voert momenteel testen uit. Hoelang het zwembad nog gesloten blijft, is nog niet bekend.

"De voorbije dagen zijn in de regio Turnhout, 3 meldingen binnengekomen van legionella. Wat die 3 personen met elkaar gemeenschappelijk hebben, is dat ze alle 3 in het zwembad van Turnhout zijn gaan zwemmen. Daarom hebben we beslist om het zwembad Stadspark uit voorzorg meteen te laten sluiten", zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. "Ook al is het niet helemaal zeker of de legionella besmetting van daar afkomstig is, maar we kunnen niets uitsluiten."

"Er zijn vandaag stalen genomen op verschillende plekken in het zwembad, die zullen de komende dagen onderzocht worden. En morgen gaan we door het hele onderhoudsproces en daarna bekijken we wanneer het zwembad weer open kan", zegt Moonens.

Er is geen reden tot paniek. De meeste mensen worden niet erg ziek van legionella maar krijgen een grieperig gevoel

Joris Moonens, Agentschap Zorg en Gezondheid

"Legionella kan je niet krijgen, door het drinken van besmet water maar door het inademen van besmette waterdruppels. Daarom zijn de douches en de jacuzzi's in het zwembad een mogelijke haard omdat daar een waternevel hangt, die je kan inademen", zegt Moonens.

Wanneer iemand legionella oploopt, heeft die meestal een grieperig gevoel, dat gepaard gaat met koorts, spierpijn, een algemeen gevoel van onbehagen. De meesten worden er niet heel erg ziek van, alleen voor verzwakte of oude mensen kan legionella gevaarlijk zijn maar er is geen reden tot paniek. "Wie recentelijk nog gaan zwemmen is in het zwembad van Turnhout, hoeft zich geen zorgen te maken. Wanneer je je ziek voelt, kan je naar de huisarts gaan", besluit Joris Moonens.

Het is momenteel nog niet duidelijk wanneer het zwembad weer open kan.

Meest gelezen