Foto ter illustratie.

2.100 Arco-coöperanten krijgen hun geld niet terug: rechtbank heeft dossier onontvankelijk verklaard

De ondernemingsrechtbank in Brussel heeft de vordering van ruim 2.100 Arco-coöperanten die hun geld terugvroegen, afgewezen. Het is de eerste keer dat er een vonnis wordt geveld in een Arco-zaak. Volgens de rechtbank is de vordering onontvankelijk onder meer omdat de coöperanten geen individuele dossiers indienden. 

10 jaar nadat Arco samen met de bank Dexia ten onder is gegaan, is er een eerste vonnis geveld in een zaak die was aangespannen door mensen die destijds hun geld verloren. 

Net voor de zomer, in juni, vonden eindelijk de eerste pleidooien plaats in deze eerste Arco-zaak. Het gaat om 2.100 mensen die belegden in coöperatieve aandelen van Arco-vennootschappen. Ze vroegen allemaal een schadevergoeding. 

Wat de uitspraak ook zou zijn, ze zou enkel van toepassing zijn op de 2.100 coöperanten die deze zaak aanspanden, niet voor de 800.000 andere Arco-coöperanten (van wie er ook nog anderen zaken aanspanden, die nog moeten voorkomen). 

"Er zijn nog processen op komst. Als daar op dezelfde manier het proces gevoerd wordt, dan zou dat tot een zelfde uitspraak kunnen leiden", legt Bart Verhulst uit in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Geen groepsvordering

De rechtbank is er nu met een vonnis, waarin vooral een technisch aspect naar voren lijkt te komen. "De Arco-coöperanten leggen een gezamenlijk dossier met bewijsstukken neer zonder aan te duiden welke coöperant door welk stuk zou zijn misleid", aldus het persbericht van de rechtbank waarin het vonnis wordt toegelicht. 

"Alsof alle eisers door alle stukken van alle Arco-vennootschappen, én Belfius, én de Belgische Staat, én mevrouw Francine Swiggers - één van de bestuurders van de Arco-vennootschappen - bedrogen zouden zijn." 

De rechtbank wijst er dus op dat het niet om een groepsvordering ging. Elke coöperant moest dus individueel bewijs leveren maar dat is volgens de rechtbank niet gebeurd. Door de coöperanten ingevulde vragenlijsten aanvaardde de rechtbank niet als bewijs. 

Het vonnis is teleurstellend en onjuist op heel wat punten

Erik Bomans, die als advocaat en CEO van Deminor heel wat Arco-coöperanten bijstaat, reageert op het vonnis: "Wij vinden het teleurstellend en onjuist op heel wat punten. En voornamelijk omdat men de commerciële brochures die door Arco en de bank verspreid zijn volledig buiten beschouwing laat", vertelt Bomans. 

"In die brochures werd toch altijd dezelfde boodschap gegeven. Namelijk dat het ging over risicoloze spaarproducten." Deminor bekijkt de komende dagen of er nog beroep wordt aangetekend tegen het vonnis. 

Voor Francine Swiggers lijkt de uitspraak een overwinning. De coöperanten beschuldigen haar van jaarrekeningfraude. Maar Swiggers reageerde met een tegenvordering en kreeg in het vonnis vandaag gelijk: de rechtbank veroordeelde de eisers tot een betaling van schadevergoeding van 1 euro aan haar. 

“Het is een enorme opluchting voor mijn cliënt en haar familie”, reageert Eline Tritsmans, advocaat van Swiggers. "Het vonnis maakt duidelijk dat zij professioneel heeft gehandeld en dat wat men allemaal beweerde over haar niet strookt met de werkelijkheid", aldus meester Tritsmans. 

Meest gelezen