James Arthur Photography

In een week tijd al meer dan 200.000 aanvragen voor een papieren coronapas

Wil je op café of op restaurant, of naar de fitness, dan moet je sinds 1 november een coronapas kunnen voorleggen. Dat certificaat kan je downloaden op je smartphone, of printen via een website, maar je kan het ook telefonisch op papier aanvragen. En dat hebben al veel mensen gedaan. Dat blijkt uit cijfers die "De Inspecteur" van Radio 2 heeft opgevraagd.

Een koffietje of pintje drinken op café? Gaan sporten in de fitness? Daarvoor heb je sinds 1 november een coronapas nodig. Daarmee toon je aan dat je gevaccineerd bent, een negatieve coronatest hebt afgelegd of een recente besmetting met corona hebt gehad.

Dat certificaat kan je makkelijk digitaal aanvragen, maar voor veel mensen is 'digitaal' helemaal niet 'makkelijk'. Daarom kan je de coronapas ook telefonisch op papier aanvragen. Het wordt dan naar je opgestuurd met de post. 

Van 70.000 naar meer dan 200.000 aanvragen

Sinds woensdag 27 oktober, de dag waarop werd aangekondigd dat je een Covid Safe Ticket nodig hebt om op café te gaan, en dinsdag 2 november, zijn er al 201.068 papieren certificaten per telefoon aangevraagd. Dat is een enorme stijging, bijna drie keer zoveel. Ter vergelijking, in een normale week worden er zo'n 70.000 certificaten op papier aangevraagd.

"We merken dus dat toch nog veel mensen CovidSafeBe-app niet hebben, omdat ze geen smartphone hebben of er niet zo handig mee zijn", zegt Gert De Gelder van Digitaal Vlaanderen. "Daarom vragen ze nu hun coronapas aan op papier omdat ze toch op restaurant willen gaan."

Niet alleen de aanvragen van een coronapas op papier zijn massaal gestegen, er zijn de laatste week ook veel meer digitale Coronacertificaten aangevraagd. In één week tijd (van 27/10 tem 2/11) waren er dat 2,6 miljoen. Dat is bijna drie keer zoveel als de week ervoor. Toen werden er 966.000 aangevraagd.

Hoe aanvragen?

Een digitaal ticket aanvragen kan via de CovidSafeBE-app of via websites zoals mijngezondheid.be of MyHealthViewer. 

Wil je een papieren coronacertificaat aanvragen? Dan bel je naar de helpdesk van de regio waar je gevaccineerd werd:

  • Vlaanderen: 078 78 78 50
  • Brussel: 02 214 19 19
  • Wallonië: 071 31 34 93
  • Oostkantons: 0800 23 032

Voor de aanvraag van je papieren coronapas zijn die nummers 24 uur op 24 uur bereikbaar.

Het papieren certificaat wordt dan naar je opgestuurd via de post. Daardoor moet je rekening houden dat het een week kan duren vooraleer het in je brievenbus zit. 

Je kan ook aan iemand anders vragen om je coronapas voor je af te drukken. Hoe dat moet, lees je hier

Nog vragen over de coronapas? Waar moet je het tonen, wie zal dat controleren en is dat wel zinvol? Dat ontdek je via deze link.

Meest gelezen