Antwerps restaurant Euterpia, de favoriet van Steven Spielberg en Hugo Claus, sluit na 46 jaar de deuren

Wat hebben Hugo Claus, Keith Haring en Steven Spielberg met elkaar gemeen? Ze waren allemaal klant in het Antwerpse restaurant Euterpia in Zurenborg. Na 46 jaar sluit het restaurant de deuren. Restauranteigenaar Iris Tombeur haalt herinneringen op bij Radio 2 Antwerpen: “De momenten die mij het meeste gaan bijblijven, zijn de wilde avonden. De ambiance was altijd geweldig.”

Bijna 50 jaar geleden werd restaurant Euterpia opgericht door Marc en Marijke Tombeur. “Mijn vader is twee jaar geleden overleden en in februari is mijn moeder heel plots overleden”, vertelt Iris Tombeur. “Mijn ouders waren het kloppende hart van de zaak. Gastvrijheid was de leuze van mijn vader, iedereen werd hier altijd warm ontvangen. Nu nog verder het restaurant zonder mijn moeder openhouden, dat zou nooit meer hetzelfde zijn. Het zou zijn als een theaterstuk zonder de hoofdrolspelers. Daarom hebben we besloten om het restaurant te sluiten.” 

Beluister hier het interview met Iris Tombeur en lees verder na het fragment: 

Dineren met Steven Spielberg, Catherine Deneuve en Patti Smith

“In ons restaurant was er altijd een gezellige mix van gasten”, vertelt Tombeur. “Het was geliefd bij acteurs, schrijvers, muzikanten, maar ook zakenmensen en families uit de buurt. Ook Steven Spielberg, Catherine Deneuve en Patti Smith waren klant. Keith Haring kwam hier ook graag eten. Hij heeft ook het ticket gemaakt voor onze huiswijn.” Bekende mensen konden in alle privacy dineren bij Euterpia, er werden nooit foto’s of handtekeningen gevraagd. “Die privacy stelden ze erg op prijs”, aldus Tombeur.

De huiswijn met etiket speciaal ontworpen door Keith Haring.

Regisseur Steven Spielberg was in het bijzonder fan van de aardappelkoekjes van Euterpia. “We hebben toen recepten uitgewisseld, want zijn vrouw maakte dat ook graag en gebruikte daarvoor een authentiek Joods recept. Spielberg heeft dan het recept opgeschreven voor ons en ondertekend. Ook was hij fan van onze wijn, die heeft hij laten overvliegen naar Los Angeles”, vertelt Tombeur.

Mijn vader was een zeer charismatische man en mijn mama had altijd de grootste glimlach. Zij brachten het restaurant tot leven

Iris Tombeur van restaurant Euterpia

Iris Tombeur gaat de leuke avonden en vaste klanten missen. “Alle mensen kwamen bij ons feestvieren. Mijn vader was een zeer charismatische man en mijn mama had altijd de grootste glimlach. Zij brachten het restaurant tot leven. Er zijn heel veel zotte dingen gebeurd en er was altijd veel plezier en vreugde. We deden graag waar we goed in waren: de mensen goed ontvangen en verzorgen. Lekker eten en drinken kon daarbij niet ontbreken.”  

Marc en Marijke Tombeur in hun restaurant.
Het gezellige interieur in het belle époque herenhuis in Zurenborg.

Meest gelezen