Belga
Nicolas Maeterlinck

Marktplein van Sint-Lievens-Houtem loopt binnenkort, na afgelast coronajaar, weer vol voor jaarmarkt

Vanaf volgende week kunnen mensen weer naar de grote jaarmarkt in Sint-Lievens-Houtem. De jaarmarkt werd vorig jaar niet georganiseerd door corona. Mensen moeten er hun Covid Safe Ticket niet laten controleren. "Dat is wettelijk niet toegestaan", zegt burgemeester Tim De Knyf (Nieuw Houtem). 

De jaarmarkt van Sint-Lievens-Houtem is na het coronajaar terug van weggeweest, volgende week verwachten ze daar weer enkele duizenden bezoekers. Ondanks de verwachte opkomst moeten mensen er hun Covid Safe Ticket niet op zak hebben. Nochtans had de gemeente gehoopt dat ze de controle zelf mocht organiseren, maar dat mag wettelijk gezien niet.

We vragen geen coronapas omdat het in een dorpskern ligt, mensen moeten naar hun woning kunnen

Burgemeester Tim De Knyf (Nieuw Houtem)

"We mogen geen coronapas vragen omdat de markt in het centrum van een dorpskern ligt", legt burgemeester Tim De Knijf (Nieuw Houtem) uit. "Er is ook geen verplichting om je te vaccineren. En je kan mensen de toegang niet ontzeggen om naar hun woning te gaan."

Andere opening

Het Covid Safe Ticket is wel nodig voor alle horeca op de jaarmarkt. Om die controles vlotter te laten verlopen, zullen er enkele tentjes staan waar mensen hun ticket kunnen tonen. Als dat in orde is, krijgen ze meteen een bandje voor 2 dagen.

Mensen mogen een traditionele jaarmarkt verwachten met evenveel dieren- en marktkramen, activiteiten en een grote tent. Alleen zal de opening anders zijn. Normaal is er op de openingsavond een historische opvoering, maar omdat mensen daar doorgaans met teveel en te dicht op elkaar staan, is die geannuleerd. In plaats daarvan komt er een opening in de kerk. De marktkramen zullen ook zoveel mogelijk gespreid worden.

 

Meest gelezen