Lang niet alle Vlaamse woonzorgcentra vragen bezoekers om een coronapas

Sinds één november mogen Vlaamse woonzorgcentra bezoekers verplichten om hun Covid Safe Ticket, of coronapas, te tonen. Uit een rondvraag van onze redactie bij een twintigtal woonzorgcentra blijkt dat meerdere centra zo'n coronapas wel vragen in hun cafetaria, maar niet snel bij een bezoek op de kamer.

Omdat de coronacijfers stijgen, is de coronapas sinds begin november verplicht in Vlaamse horeca, fitnesscentra en discotheken. Zorginstellingen zoals ziekenhuizen en woonzorgcentra mogen kiezen of ze zo'n pas bij bezoekers verplichten. 

Wij willen dat iedereen z'n familie kan bezoeken. De eerste lockdown was verschrikkelijk voor bewoners en familie.
Ilse Van Montfort, woonzorgcentrum Immaculata in Edegem

Onze redactie deed een rondvraag bij een twintigtal woonzorgcentra en hoorde verschillende bezwaren tegen zo'n coronapas.  In het woonzorgcentrum Immaculata in Edegem, in de provincie Antwerpen, vragen ze wel naar de pas bij bezoekers van hun cafetaria, maar niet bij een bezoek op de kamer. Dagelijks verantwoordelijke Ilse Van Montfort legt in "De Ochtend" op Radio 1 uit waarom: "We willen een open centrum zijn waarbij iedereen familie kan bezoeken. De eerste lockdown was verschrikkelijk voor bewoners en familie."

Er zijn ook praktische bezwaren. Als je alle bezoekers wil controleren, moet je daar permanent personeel voor inschakelen. Van Montfort: "Extra personeel inzetten aan de ingang is moeilijk te verantwoorden naar de diensten toe want het is sowieso al druk voor de medewerkers."

Als de coronacijfers niet verbeteren, overwegen ze bij Immaculata om de coronapas ook te verplichten voor gemeenschappelijke activiteiten. Daarnaast gelden extra veiligheidsmaatregelen. Zo zijn mondmaskers ook bij bezoek op de kamer verplicht en konden bewoners een derde coronavaccin krijgen.

Beluister hier het gesprek met Ilse Van Montfort in "De Ochtend":

Meest gelezen