Jurgen Eeckhout

Bakker uit Destelbergen bakt meer dan 1.000 mastellen voor wijding Sint-Hubertusviering: "Mensen beschermen tegen het kwaad"

Op 3 november wordt de traditie van het wijden van mastellen nog steeds volgehouden door veel bakkers. Ook Koen Thibault in Destelbergen doet mee aan de Sint-Hubertusviering en bakte meer 1.000 mastellen afgelopen nacht: "Ik ben er zot van gedraaid."

Bakker Koen Thibault, van broodhuis Koen en bakkerij Edelweis, heeft niet stil gezeten afgelopen nacht. Hij bakte aan de lopende band mastellen voor de Sint-Hubertusdag vandaag: "Ik moet toch iedereen kunnen voorzien", zegt hij. "En als ze niet op zijn, dan maak ik er vlaaien van."

Bakker Koen Thibault over de mastellen:

Mastellen worden traditioneel gewijd op 3 november tijdens de Sint-Hubertusviering. Sint-Hubertus is de patroonheilige van de jacht. De wijding van de mastellen zou beschermen tegen hondsdolheid. Op die dag wijdt een priester de mastellen, het brood én de bakkerij waar die gemaakt zijn, zegt Thibault. "Dat is om mensen te beschermen tegen het kwade. Ik vind dat een van de mooiste momenten van het jaar."

De gewijde mastellen is om mensen te beschermen tegen het kwade, deze traditie is een van de mooiste momenten van het jaar
Bakker Koen Thibault uit Destelbergen

"Ieder jaar kopen wij gewijde mastellen", zegt een klant van de bakkerij. "We zijn zo opgevoed. Heel lekker wel." Het geloof dat de gewijde mastellen zou helpen tegen hondsdolheid van dieren zit er niet meer zo diepgeworteld in, zegt een andere klant: "Ik geloof er niet meer echt in. Het is meer voor de traditie dat ik het koop."

Jurgen Eeckhout

De mastellen worden met of zonder kaneel verkocht. De traditie van gewijde mastellen wordt nog in grote delen van de provincie Oost-Vlaanderen gevolgd.

Meest gelezen