Exact 30 jaar geleden stortte dak van parochiecentrum van Lint in door stormweer, er vielen 3 doden

Dag op dag 30 jaar geleden stortte in Lint het dak van het parochiecentrum in door stormweer. Er was toen net een kaarttoernooi van senioren aan de gang. Er vielen 3 doden en tientallen zwaargewonden. Burgemeester Harry Debrabandere (N-VA) van Lint deed het verhaal bij Radio 2 Antwerpen. 

Het drama speelde zich 30 jaar geleden af in het parochiecentrum van Lint toen er een kaartwedstrijd bezig was. Het was een gezellige drukte in de parochiezaal toen het dak instortte door het stormweer. “Gevallen bladeren hadden de waterafvoer verstopt en onder de druk van een enorme hoeveelheid water kwam het volledige dak naar beneden”, vertelt burgemeester Harry Debrabandere. “De ravage was groot. 3 mensen overleefden de ramp niet en er waren tientallen gewonden." Het was de zwaarste ramp in de gemeente sinds de oorlog.

Beluister hier het interview en lees verder onder het fragment: 

Burgemeester Debrabandere is geboren en getogen in Lint en kan zich de ramp en het parochiecentrum nog goed herinneren. “Als je kijkt naar het gebouw, dan zie je dat het een grote schoendoos is. Het had een omgekeerd dak, namelijk een V-vormig vlindervlak. Door het vallen van de bladeren waren de afvoeren en waterpijp verstopt waardoor een gigantische watermassa vaststond op het dak.  Het dak kon het gewicht niet houden en stortte in. Net op dat moment waren er 140 mensen aanwezig in het centrum voor een kaartmiddag van het ACV en een vergadering.”  

Herdenkingsmonument

De ingestorte parochiezaal in Lint werd afgebroken. “Op die plaats staat er nu een appartementsgebouw. Vandaag wordt er een bloemstuk gelegd aan het monument aan het kerkplein om de slachtoffers te herdenken”, aldus Debrabandere. Het monument werd opgericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers die de ramp niet overleefden.

Bekijk hier de nieuwsuitzendingen van de ramp 30 jaar geleden. 

Meest gelezen