Copyright Gentse universiteit

Gentse Boekentoren weer in de steigers, net na renovatie van 9 jaar: "We zien het blauw van de tegels niet meer"

De iconische Gentse Boekentoren staat begin volgend jaar opnieuw in de steigers, en dat terwijl een renovatie die 9 jaar duurde nog maar net is afgerond. De stenen langs het raamwerk zijn door de werken vuil geworden waardoor de blauwe kleur niet meer te zien is. De opkuiswerken zullen 2 maanden duren.

"De Boekentoren gaat vanaf begin volgend jaar gevel per gevel in de steigers staan", zegt Tine Dezeure, woordvoerder van de Gentse universiteit. "Dat is nodig voor de schoonmaak van de blauwe steen die langs de ramen van de toren loopt." 

Tijdens de renovatiewerken zijn die stenen heel erg vuil geworden: "Met een soort betonsluier. In plaats van die blauwe steen is nu enkel een beige-grijze kleur te zien. Het is de bedoeling dat de aannemer die betonsluier gaat verwijderen. Omdat het gebouw zo groot is, zal dat zeker 2 maanden in beslag nemen."

Onvoorziene omstandigheden horen een beetje bij de renovatie van zo'n groot monument

Tine Dezeure, woordvoerder UGent

Het monument, ontworpen door architect Henry Van de Velde, had nog maar net een renovatie van 9 jaar achter de rug. Maar de volledige restauratie is daarmee nog niet afgerond, legt Dezeure uit: "We zijn er nog lang niet. Het zal pas echt definitief af zijn in 2024. Bij zo'n grote werken kunnen tegenslagen voorkomen, en kan het zijn dat zaken aangepast moeten worden. Het hoort een beetje bij de renovatie van zo'n groot monument."

Copyright Gentse universiteit

De komende jaren zullen nog renovatiewerken plaatsvinden, legt Dezeure uit. De toren zal opnieuw tijdelijk in de steigers staan, maar het monument kan wel bezocht worden: "Mensen kunnen de Boekentoren binnenin nu al bezoeken, net als het hoogste punt: de Belvedère. We hebben ons niet laten tegenhouden door de lange renovatie om mensen weer te verwelkomen in de toren."

De opkuiswerken starten begin volgend jaar. "De betonsluier op de tegels wordt weggepoetst. Zo zal de blauwe steen weer te zien zijn in al zijn glorie", zegt Dezeure nog. 

Op deze Facebookpagina kan je de vorderingen van de renovatiewerken volgen.

Meest gelezen