Gezocht: Kortrijkse bedrijven en gezinnen met beschikbare ruimte voor kunstenaars

De stad Kortrijk doet een opvallende oproep tot zijn inwoners en bedrijven: "Neem eens een kunstenaar in huis." Er is in de stad een groot tekort aan ateliers voor kunstenaars.

Momenteel zijn een 100-tal beeldende kunstenaars op zoek naar een plaats om te werken. De stad heeft wel Atelier 2025 opgericht met de herinrichting van het oude Sint-Vincentiusrusthuis aan het Begijnhofpark. Er komt nog een extra kunsthal, maar dat is niet voldoende. 

Een kunstenaar is huis kan veel mensen wat kleur geven in hun leven

Axel Ronse, schepen van Cultuur

Kortrijk hoopt extra plaats te vinden bij bedrijven en inwoners die ruimte op overschot hebben en die gratis willen aanbieden. Schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA) hoopt mensen te vinden die zich voor minstens drie jaar willen engageren. "Er zijn mensen die hun partner verloren hebben en te groot wonen. Een kunstenaar in huis kan veel mensen wat kleur geven in hun leven. Dat is echt een win-winsituatie."

Radio 2

Fotograaf Dieter Van Caeneghem staat er voor zeker voor open. "Er staat veel leeg in Kortrijk, maar een atelier moet betaalbaar zijn. Belangrijk is dat we een ruimte hebben waar we in alle rust kunnen werken. Als er constant iemand komt aankloppen, gaat dat niet lukken. Het is ook geen nine-to-five job. We werken ook 's avonds en in het weekend. Daar moeten mensen wel rekening mee houden." Hij reageerde uitgebreid bij Margot in onze middaguitzending:

Meest gelezen