Hoe "safe" is het Covid Safe Ticket? "Ongelukkig gekozen naam, maar zal zeker besmettingen tegenhouden"

Nu het gebruik van het Covid Safe Ticket verder is uitgebreid in ons land, krijgt VRT NWS wel vaker de opmerking van nieuwsgebruikers dat het een vals gevoel van veiligheid geeft. Ook experten zoals viroloog Marc Van Ranst zeiden al dat ze "coronapas" een betere naam vinden dan "Covid Safe Ticket". Maar hoe "safe" is het Covid Safe Ticket en als het niet "veilig" is, is het dan wel zinvol? 

De coronapas is maandag dan toch breed uitgerold in Vlaanderen, onder andere in de horeca. Net als bij de meeste coronamaatregelen zijn er voor- en tegenstanders, waarbij de afkeurende stemmen vooral opmerken dat gevaccineerde mensen nog steeds anderen kunnen besmetten. De vraag dringt zich dus op: geeft de coronapas een vals gevoel van veiligheid?

 

Verschillende experts lijken het alvast moeilijk te hebben met het woord "safe" in Covid Safe Ticket."Laten we het vooral een coronapas noemen in plaats van een Covid Safe Ticket", zegt viroloog Marc Van Ranst. "Volledige veiligheid kun je namelijk niet garanderen. Ook als je gevaccineerd bent, kan je nog altijd besmet zijn. Het gebruik van de coronapas verlaagt het risico, maar het lost de problematiek niet op. Het woord "safe" geeft verkeerdelijk de indruk dat je helemaal veilig bent en dat je in een compleet veilige omgeving zit, maar dat is niet zo."

De coronapas is maar een van de beschermingsmaatregelen

Isabel Leroux-Roels, vaccinoloog

"We hadden een tijdje een gevoel van veiligheid bij het vaccin, maar de realiteit heeft ons ingehaald", zegt vaccinoloog Isabel Leroux-Roels. "We hadden het liefst gezien dat het vaccin alle andere maatregelen had vervangen, maar dat is helaas niet zo. De deltavariant is enorm besmettelijk, vaccins beschermen nooit 100 procent, we zien dat de bescherming verstrijkt én het virus kan nog binnendringen in het lichaam van een gevaccineerde persoon die het dan ook kan doorgeven aan anderen."

"De "safe" is dus een ongelukkig gekozen woord, want de pas garandeert zeker niet 100 procent veiligheid", zegt ook Leroux-Roels. "Betekent dat daarom dat we de coronapas niet moeten gebruiken? Neen, zeker niet. De coronapas is, net als bijvoorbeeld het mondmasker, maar een van de beschermingsmaatregelen. Het is ook gewoon zo dat je als gevaccineerde nog steeds pakken minder besmettelijk bent én zelf minder snel besmet wordt. Het zal dus zeker wel voor een deel besmettingen tegenhouden."

Hogere vaccinatiegraad

"Je ziet daarnaast dat de vaccinatiegraad is gestegen in andere landen zoals Frankrijk na de invoering van de coronapas", zegt Leroux-Roels. In Frankrijk heeft 15 à 20 procent meer mensen zich gevaccineerd. "We hebben mensen geïnformeerd over het vaccin, en we doen dat nog steeds, maar de coronapas verhoogt ook wel de druk om zich te laten vaccineren, want het wordt moeilijker om een sociaal leven te hebben."

Leroux-Roels benadrukt daarbij ook nog eens het belang van inenting. "Vaccinatie is essentieel om het coronavirus te bestrijden, zeker in combinatie met het mondmasker, ventilatie en fysieke afstand."

Meest gelezen