Twee Gentse studenten maken hondenvoeding van insecten en winnen prijs van UGent

Twee Gentse studenten ontwikkelen dierenvoeding op basis van insecten en zijn met dat project in de prijzen gevallen op Expedition DO!, het start-upprogramma van Universiteit Gent. "Insecten zijn een duurzaam alternatief voor vlees. Honden zullen het verschil niet proeven", klinkt het bij de jonge ondernemers.

Dierenvoeding wordt momenteel gemaakt van onder meer kippen- en rundsvlees. Maar dat moet anders, vinden de Gentse studenten Achilles Hannecart en Jack Lathouwers. "We willen dierenvoeding duurzamer maken en dat doen we door hondenvoeding te ontwikkelen op basis van insecten", klinkt het. De studenten startten het bedrijf Gutsy op en hebben met die onderneming een start-up prijs gewonnen van de Gentse universiteit.

Beluister hier het gesprek met de jonge ondernemers op Radio 2 Oost-Vlaanderen, of lees eronder verder.

Uitgebreide smaaktest

Honden eten van nature geen insecten, dus het is een heel karwei om de voeding te ontwikkelen en de juiste smaak te verkrijgen. "We werken samen met de faculteit Diergeneeskunde van de Gentse universiteit, om de voeding uitgebreid te onderwerpen aan een smaaktest. Op die manier gaan we de ideale smaakcombinatie verkrijgen en kunnen we garanderen dat je hond de voeding graag zal eten", zegt Lathouwers. 

De smaak en de voedingswaarde zijn hetzelfde als bij klassieke dierenvoeding

Achilles Hannecart van start-up Gutsy

"Naast de smaak, zal ook de voedingswaarde hetzelfde zijn als bij klassieke dierenvoeding", verzekert Hannecart. "Ook daarin worden we versterkt door een team van diergeneeskundigen. De gezondheid van het dier staat natuurlijk voorop."

Geen zichtbare insecten

"De voeding ziet er ook uit als gewone hondenbrokken", zegt Hannecart nog. "Uit onderzoek is gebleken dat mensen het minder erg vinden dat er insecten in voeding zitten als ze het niet kunnen zien, dus ook voor de hondenvoeding hebben we gezorgd dat de basisingrediënten niet zichtbaar zijn." 

De studenten verwachten dat de hondenbrokken tegen maart in de winkelrekken zullen liggen. "Daarna gaan we ook kattenvoeding ontwikkelen, maar dat zal nog meer werk zijn. Honden zijn gemakkelijke eters, katten zijn wat kieskeuriger", lacht het duo.

Meest gelezen