Huisartsen en testcentra in West-Limburg trekken aan alarmbel: "Al het testen gaat ten koste van de echte zieken"

De wachtrijen bij huisartsen in West-Limburg voor een coronatest, maar ook voor gewone zorg, zijn enorm lang. Ook in testcentra kunnen ze niet meer volgen met testen en moeten mensen soms enkele dagen wachten voor ze hun afspraak kunnen inplannen. De dokters roepen op om geduld te hebben wanneer je getest moet worden. 

Zowel de testcentra als huisartsen werken op volle toeren, wat zorgt voor een enorme druk bij de dokters en het verplegend personeel, ook in West-Limburg. "We merken dat wij ook al met uitval zitten", zucht huisarts Johan Corthouts uit Koersel. "En dat is niet door corona, maar mensen raken gewoon op." Ook dokter Elie Balligand uit Beringen, namens de Eerstelijnzone West-Limburg, merkt een grote druk. "Sinds de versoepelingen in oktober worden we echt overspoeld. De verplegers werken al op volle capaciteit, en toch kunnen we het niet bijhouden."

Drieledig probleem

Ook de wachtdienst tijdens het weekend in Beringen "Mijn Wachtpost" kan de oproepen niet meer allemaal managen. "De laatste twee weekends merkten we dat mensen die wachten op een test of een hoogrisicocontact zijn, ongeduldig worden. Dat gaat ten koste van de echte zieke mensen, die niet binnen geraken", vertelt Balligand. "Daarom willen we echt oproepen: heb geduld en wacht tot na het weekend."

De huisartsen krijgen zoveel telefoontjes over codes, testen... dat moet stoppen, want we kunnen de echte zieken niet helpen.

Johan Corthouts, huisarts Koersel

In het weekend is de capaciteit van de huisartsen natuurlijk minder, maar ook door de week moeten zieke patiënten soms 2 tot 3 dagen wachten voor een afspraak. "De huisartsen krijgen zoveel telefoontjes over codes, testen... dat moet stoppen, want we kunnen de echte zieken niet helpen." Vanaf vandaag moet je bij symptomen niet langer langs de huisarts, maar kan je via een online tool een testcode aanvragen. "Dat is een verlichting in theorie", zegt Corthouts, "maar in de praktijk lopen de wachttijden in de testcentra zo nog hoger op en komen de patiënten ongeduldig terug bij de huisartsen terecht."

Het systeem van contacttracing staat niet helemaal op punt, vinden beide artsen. "Er is vertraging bij het melden van een positieve test, en bij het melden van een hoogrisicocontract. Het draait allemaal om geduld hebben", benadrukt Balligand. "Wanneer je dan een afspraak in een van de testcentra kan maken, zitten die bomvol. We weten dat het frustrerend is , maar er is geen mogelijkheid in de testcentra van Beringen of Heusden-Zolder om die capaciteit op te drijven." 

Luister hier naar het gesprek van huisarts Johan Corthouts bij Radio 2 Limburg. Het artikel gaat daaronder verder. 

Geduld hebben

"Als ik eerlijk moet zijn, denk ik dat een groot deel van de testen die we nu doen overbodig zijn", zegt Corthouts. "En ik kijk dan in de eerste plaats naar enkele virologen. Ze bedoelen het ongetwijfeld goed door te zeggen dat mensen zich vaak moeten testen, maar ze staan niet in het veld en zien niet wat wij allemaal moeten verzetten. Ze focussen te hard op meten is weten, maar al dat meten is niet altijd haalbaar."

"We vragen dan ook aan de mensen om de geijkte paden te volgen, zodat het meten haalbaar wordt", aldus Balligand. "Je gaat wat langer moeten wachten en soms misschien 2 dagen in quarantaine een test moeten afwachten, maar uiteindelijk komt het in orde. Wij doen echt ons uiterste best, maar begrijp dat wij tijd nodig hebben."

Meest gelezen