Videospeler inladen...

Huiszoekingen in militaire kazernes en bij militairen thuis in onderzoek naar extreemrechtse boodschappen

In drie militaire kazernes en bij acht privéwoningen zijn huiszoekingen uitgevoerd in het kader van een onderzoek naar mogelijk aanzetten tot terreurdaden.  

Er zijn vanmorgen huiszoekingen uitgevoerd in drie militaire kazernes  en bij acht privéwoningen. Dat bevestigt het federaal parket. Volgens onze informatie vonden de huiszoekingen onder meer plaats in Sint-Truiden, Heverlee en Florennes. Er zijn bij de huiszoekingen geen mensen opgepakt, maar er werden wel computers en gsm's meegenomen voor verder onderzoek. 

"De betrokken personen worden ervan verdacht van boodschappen te verspreiden die eventueel zouden kunnen aanzetten tot plegen van misdrijven gelinkt aan terrorisme", zegt parketwoordvoerder Eric Van der Sypt in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Militairen en familieleden

Op die computers en gsm's staan mogelijk extreemrechtse boodschappen. Betrokken militairen en enkele familieleden worden ervan verdacht dat ze zulke boodschappen zouden verspreiden met de bedoeling om mensen aan te zetten tot terreurdaden. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om brandstichting of andere vormen van geweld.

Nasleep zaak-Jürgen Conings

Het gaat om een onderzoek in de nasleep van de zaak rond Jürgen Conings, al is er geen directe link. Die extreemrechtse militair verdween eind mei nadat hij wapens en munitie uit de kazerne van Leopoldsburg had gestolen. Na een zoektocht van meer dan een maand werd hij dood teruggevonden in het Dilserbos in Limburg. Die zaak heeft de gevoeligheid van het parket voor extreemrechts binnen het leger vergroot.

Het federaal parket benadrukt dat de actie vanmorgen in goede en nauwe samenwerking met Defensie is verlopen.

Meest gelezen