De hoofdacteurs op de wereldpremière, samen met schrijfster J.K. Rowling
2001 Getty Images

Eerste Harry Potter-film ging 20 jaar geleden in première: "Ik sta te trillen. Alsof ik ieder moment kan overgeven"

Ruim een jaar nadat de namen van de hoofdacteurs aan de wereldpers bekendgemaakt waren, verzamelde diezelfde wereldpers zich 20 jaar geleden opnieuw in Londen, dit keer voor de wereldpremière van "Harry Potter and the philosopher’s stone" oftewel "Harry Potter en de steen der wijzen". De Odeon-bioscoop op Leicester Square werd voor de gelegenheid omgebouwd tot een replica van de tovenaarsschool Hogwarts om zo de vele genodigden, onder wie een hele resem beroemdheden, onmiddellijk in de juiste sfeer onder te dompelen. Op de rode loper was het enthousiasme in ieder geval nauwelijks te temperen.

Op 4 november 2001 daagden bovendien duizenden fans, van wie sommigen getooid waren in tovenaars-outfit en al meer dan 5 uren op voorhand aanwezig waren, op om een glimp op te vangen van de nieuwe filmhelden. Die fans moesten wel nog ruim een week wachten vooraleer de film daadwerkelijk in de Britse filmzalen verscheen.

Bijna 3 weken later kon de Harry Potter-gekte ook in ons land beginnen. Bekijk hieronder beelden van de première van de filmreeks in de Belgische zalen.

Videospeler inladen...

De aanwezige beroemdheden op die 4e november hadden zich graag laten overtuigen om als een van de eersten deze verfilming van J.K. Rowlings boek te kunnen zien (de dag voordien was er al een cast & crew-voorstelling geweest, red). Onder hen onder meer zangers Sting en Cliff Richard, zangeres/actrice Cher, hertogin van York Sarah Ferguson, met haar 2 dochters Beatrice en Eugenie, zakenman Richard Branson, presentator Graham Norton, 'Spice girl' Emma Bunton, de hitformatie 'Steps', 'Eight Wonder'-zangeres Patsy Kensit, illusionist David Copperfield, fotomodel Sophie Dahl, actrice Cate Blanchett en acteur Ben Stiller.

Dat bovendien de mediabelangstelling immens was, hoeft geen betoog. Op de rode loper stonden de acteurs de aanwezig pers, of het nu de Britse tabloid Daily Mail, de entertainmentwebsites People of Hollywood News, of de nieuwswebsites CNN of BBC waren, alvast met enorm veel enthousiasme te woord.

Daniel Radcliffe (Harry Potter): "Ik ben afgelopen nacht om 3 uur wakker geworden, om 4 uur, om 6 uur. Om je maar te zeggen hoe nerveus ik ben. Maar tegelijkertijd ben ik erg opgewonden en extreem gelukkig vandaag. Mijn maag blijft maar rommelen en mijn gezicht blijft maar tintelen. Wat enigszins angstaanjagend klinkt. Zo’n opwinding! Nee, het kan niet grootser worden dan het nu is."

Robbie Coltrane (Rubeus Hagrid): "Op een gegeven moment begon iedereen "Robbie! Robbie!" te roepen. En ik dacht dat het om Robbie Williams ging, van wie ik dacht dat hij hier ook aanwezig was. Want dat is toch een fenomeen. Terwijl ik pas om de hoek kom kijken. Maar nee, ze riepen mijn naam! Ik vind het geweldig dat ik van dit Potter-gebeuren deel mag uitmaken."

Emma Watson (Hermelien Griffel): "Ik ben zo blij. Ik sta te trillen op mijn benen. Alsof ik ieder moment kan overgeven."

Ik vind het fantastisch dat mijn opa meespeelt

David Heyman (filmproducent): "Toen ik 4 jaar geleden het aanbod kreeg om dit boek te verfilmen, kon ik me niet voorstellen dat het zo belangrijk zou worden. Ik besefte wel dat ik iets speciaals in mijn handen had, maar zo speciaal?"

Richard Harris (Albus Perkamentus): "Mijn 11-jarige kleindochter dreigde ermee nooit meer tegen me te spreken als ik deze rol zou weigeren." Kleindochter Ellie: "Ik vind het fantastisch dat hij nu meedoet." 

Warwick Davis (Filius Banning): "Wat zo aantrekkelijk is aan Harry Potter? Ik weet het niet goed. Maar je kan in ieder geval wegvluchten in het verhaal, zowel bij het zien van de film als door het lezen van de boeken. Waardoor je de ellende om je heen voor een paar uren helemaal kan vergeten. Iets wat we tegenwoordig meer dan ooit nodig hebben, niet?"

Robbie Coltrane (Rubeus Hagrid): "Ik vind de boeken van Rowling heerlijk om te lezen. Het zijn echt boeken die kinderen aanzetten om te lezen. Het gaat dan ook om dingen waarvan je wil dat je kinderen ze leren waarderen: vriendschap, liefde, eerlijkheid, goed versus kwaad."

Chris Columbus (regisseur, hierboven op Instagramfoto met Radcliffe): "Ik hoop dat na de voorstelling de fans reageren van: "Zo heb ik het mij zelf voorgesteld bij het lezen van de boeken." Terwijl zij die nog geen Potter-boek gelezen hebben, reageren van: "Eerst snel naar de boekhandel.""

Aan "Harry Potter and the Philosopher's Stone" - in onder meer de VS kreeg de film de titel "Harry Potter and the sorcerer's stone" - hing een prijskaartje van om en bij de 125 miljoen dollar, maar die kostprijs werd door het gigantische succes in veelvoud terugverdiend. De film werd dan ook bedolven onder de positieve recensies en wist 3 Oscarnominaties, 7 Bafta-nominaties en 2 nominaties voor een Grammy Award in de wacht te slepen.

De Belgische bioscoopbezoekers moesten nog wachten tot 21 november 2001 om de film, met als Nederlandstalige titel "Harry Potter en de steen der wijzen", te zien te krijgen. Tot dan moesten ze het doen met onder meer deze filmtrailer:

Meest gelezen