Na depressie en alcoholproblemen: "Game of thrones"-acteur Kit Harington in nieuwe Marvel-film als Black Knight

Kit Harington, bekend van zijn rol als Jon Snow in de populaire serie "Game of thrones", is vanaf vanavond te zien in de nieuwe Marvel-film "Eternals". Het is de eerste rol die hij speelt sinds het einde van "Game of thrones" in 2019. Door het enorme succes van de serie kampte Harington met mentale problemen en een alcoholverslaving, waarvoor hij een tijdje werd behandeld in een afkickkliniek. 

Kit Harington vertolkt de rol van Dane Whitman, die bekend staat als superheld Black Knight. Het personage maakt deel uit van het superheldenteam "De Eternals", en is een zwarte ridder, wat een beetje doet denken aan zijn personage Jon Snow in "Game of thrones". In de nieuwe Marvel-film worden maar liefst 10 nieuwe superhelden voorgesteld, vertolkt door bekende namen als Angelina Jolie, Richard Madden en Salma Hayek.

De cast van "Eternals" is ronduit indrukwekkend en de meest diverse ooit in een superheldenfilm:

Videospeler inladen...

"Eternals" is een Amerikaanse superheldenfilm uit 2021, gebaseerd op de verhalen van de gelijknamige Marvel Comics. De film is geregiseerd door Chloé Zhao en maakt deel uit van een reeks. Het is de eerste film die gebaseerd is op de Marvel-personages Eternals in het Marvel Cinematic Universe. In de film worden de Eternals herenigd na duizenden jaren ondergedoken te hebben gezeten om de Aarde te beschermen tegen de “Deviants", een fictief ras uit de stripverhalen van Marvel Comics. De film zal bekeken kunnen worden op de streamingdienst Disney+.

Het was niet de eerste keer dat Harington gevraagd werd om mee te spelen in een superheldenfilm, maar die rollen heeft hij altijd geweigerd. In een interview op YouTube vertelt Harington dat hij "geen idee heeft of dit een eenmalig avontuur is of dat er nog meer zal volgen, ik laat het gewoon op mij afkomen."

Hij legt verder in het interview uit hoe het is om in grote blockbusters of populaire series te spelen, waarmee hij ook verwijst naar "Game of thrones". “Ik heb een achtergrond in theater", legt hij uit. "Ik vind het leuk om deel uit te maken van een ensemble, van een grote cast. Dit is ook één van de redenen waarom de Marvel-film “Eternal” zo aantrekkelijk leek voor mij, ik miste het om deel uit te maken van een grote groep.”

Mentale problemen

Het is de eerste rol die Harington speelt sinds het laatste seizoen van de serie "Game of thrones" in 2019. Dat was volgens hem een bewuste keuze. Door zijn personage Jon Snow werd hij in sneltempo razend populair. Harington ervaarde dit succes niet altijd positief. In een interview met The Times in augustus geeft hij toe dat hij slecht kon omgaan met de beroemdheid. "Ik kon nergens meer naartoe zonder dat mensen begonnen te roepen, gillen en zelfs huilen."

Ik kon nergens meer naartoe zonder dat mensen begonnen te roepen, gillen en zelfs huilen

Hij was bang dat zijn rol als Jon Snow de rest van zijn carrière zou overschaduwen. Dit alles leidde tot een alcoholverslaving en later een depressie. “Sommige dingen die gebeurden tijdens en na het filmen van “Game of Thrones” waren heel traumatisch", vertelt hij in The Times. "Er kwam vaak alcohol aan te pas, ik had echt een dieptepunt bereikt."

 “Op een bepaald moment schaam je je zo hard dat je het gevoel hebt dat er geen weg meer terug is, dat dit gewoon is wie je bent.” Harington had ook soms last van zelfmoordgedachten, en vertelt dat hij door zware depressieve periodes is gegaan. “Ik hield alles ook heel stil en voor mezelf. Het kwam voor veel mensen als een grote verrassing toen ik er voor uitkwam, maar dat is vaak het geval, denk ik.” 

Afkick-kliniek

Uiteindelijk werd Harington in mei 2019 behandeld voor alcoholmisbruik, mentale problemen en obsessieve compulsieve stoornis (OCD) in een privékliniek in Connecticut. Hij legt uit dat hij ondertussen veel dingen heeft kunnen verwerken en accepteren, onder meer door zijn vrouw, Leslie Rose. Zij speelde Ygritte in seizoen 2, 3 en 4 van "Game of thrones". Ze had een relatie met Jon Snow, de twee leerden elkaar ook op deze manier kennen. Ze trouwden in 2018 en verwelkomden begin dit jaar een zoontje. 

 “Ik heb geaccepteerd dat je zo'n personage niet zomaar loslaat", gaat hij verder in The Times. "Voor de rest van mijn carrière zal er naar mij gerefereerd worden met “Jon Snow” en “Game of thrones”, zelfs als ik iets even succesvol doe. Het heeft even geduurd voor ik daar trots op kon zijn. Uiteindelijk is dat een proces, trots kunnen zijn op het werk dat je verricht hebt. Ik heb geleerd dat de uitdrukking “een vos verliest zijn streken niet” helemaal niet klopt. Ik vind dat één van de mooiste dingen: mensen kunnen wél veranderen."

Ik vind dat één van de mooiste dingen: mensen kunnen wél veranderen

Harington wil vanaf nu stilaan opnieuw meer rollen spelen. Momenteel filmt hij nog een onafhankelijke film, een aflevering van de serie "Modern love" en zal hij ook te zien zijn als Henry V in een theatervoorstelling in Londen.

Kit Harington naast medespeelster Gemma Chan in Marvel-film "Eternals"

Meest gelezen