Foto van Bart Van Gotha

Gentse klimaatstrijders fietsen naar klimaattop in Glasgow: "Alle beetjes helpen!"

Actievoerders van overal ter wereld zakken dezer dagen in groten getale af naar het Schotse Glasgow, waar van 31 oktober tot 12 november een grote klimaattop plaatsvindt.  Ze willen er het belang van een klimaatactieplan benadrukken.  Eén van hen is de Gentse bioboer Bart Van Gotha. Met een groepje van vier vrienden vertrok hij afgelopen maandag vanuit Gent met de fiets richting Glasgow. 

Vanuit alle hoeken van de wereld zakken regeringsleiders en staatshoofden af naar de grote klimaattop in het Schotse Glasgow. Die is afgelopen zondag gestart.  Ook actievoerders van overal ter wereld zakken naar daar af. De Gentse bioboer Bart Van Gotha, is één van hen. Afgelopen maandag vertrok hij met drie vrienden vanuit Gent met de fiets richting Glasgow. 

Bart is intussen al beland in York, in Engeland. De bedoeling is om de tocht richting Glasgow zo klimaatneutraal mogelijk te doen: "We hebben wel vanuit Rotterdam de veerboot genomen, maar er is geen andere manier dan de zee om de overkant te bereiken."

Het groepje vrienden fietst de tocht in de eerste plaats om de klimaatproblemen aan te pakken, maar ze willen de tocht ook leuk maken: "Het gaat om een symbolische actie, maar we houden het graag ook plezant en kiezen de mooiste route omdat we graag fietsen."

Het groepje vrienden probeert de mooiste fietsroute uit.
Foto van Bart Van Gotha

Het klimaat

Van Gotha houdt zich ook op het thuisfront bezig met het klimaat: "Een aantal jaar heb ik mij onder meer geëngageerd voor de campagne 'Zomer zonder vliegen'. Met een actiegroep zoeken we alternatieve manieren voor de luchtvaart." 

Alle beetjes die we zelf doen helpen, maar het is vooral in de politiek dat er iets moet veranderen
Bart Van Gotha uit Gent

"Als bioboer probeer ik ook mijn steentje bij te dragen op het vlak van het klimaat, en de landbouw is daarin belangrijk. Alle beetjes helpen, maar het is vooral in de politiek dat er iets moet veranderen. De grootmachten kunnen nog meer verwezenlijken. Vandaar dat we deze tocht ondernemen."

Fietsen

Je moet er wel iets voor over hebben om de klimaattop zo ver van huis te bereiken. De weersomstandighedenbijvoorbeeld, ook al vallen die voorlopig best wel mee: "We hebben tot nu toe 1 felle Engelse regenbui te verteren gekregen. Vandaag wordt het een pak frisser. We doen een heuvelachtige fietstocht waarbij we de hoogte ingaan en gaan opnieuw een 150-tal kilometer afleggen."

De vier klimaatstrijders op weg naar Glasgow.
Foto van Bart Van Gotha

Morgen is de laatste volledige fietstocht, het plan is om vrijdag aan te komen. "Vrijdag komen we aan in Glasgow, om er mee te wandelen in een manifestatie. Op dit moment gebeurt er ook vanalles, maar vrijdag is er een actie met Climate Express. Daar zal ook een andere Vlaamse actiegroep zijn, die al meerdere klimaattoppen heeft afgefietst, we gaan ons met hen verenigen. Ook Greta Thunberg zal er zijn!"

Zaterdag vertrekken de vier mannen alweer, met de fiets en de boot, naar België.

Meest gelezen