Borden voor Brusselse lage- emissiezone stonden tijdlang omgedraaid in Dilbeek: "Boete kan je betwisten"

De verkeersborden die op de Brusselse ring in Dilbeek de lage-emissiezone (LEZ) in Brussel moeten aanduiden, stonden een tijdlang omgekeerd. Wie vanuit Dilbeek het Brussels Gewest binnenreed, zag een bord dat het einde van de LEZ aanduidde in plaats van het begin. Wie tijdens die periode een boete kreeg, kan die nu aanvechten.

Het was een weggebruiker die Brussel Mobiliteit, dat instaat voor de signalisatie, attent maakte op het probleem. De borden aan de Gossetlaan en de Pastoor Cooremansstraat aan de Brusselse ring in Dilbeek stonden verkeerd opgesteld.

"Onze controleur kon inderdaad vaststellen dat de borden waren omgewisseld", zegt Inge Paemen van Brussel Mobiliteit. "Als je de borden op die manier zou volgen, dan zouden automobilisten die de LEZ niet binnen mogen, de zone toch rechtstreeks binnenrijden. We hebben de borden daarop meteen op de juiste plek gezet."

"Hoogstens een paar dagen"

Hoe lang de borden exact verkeerd gestaan hebben en hoeveel mensen daardoor mogelijk onterecht een boete hebben gekregen, is niet duidelijk. Volgens Paemen gaat het hoogstens over een paar dagen. "Wij hebben met het Vlaams Gewest de afspraak dat we LEZ-borden op hun grondgebied mogen plaatsen. Maar we hebben natuurlijk eerst prioriteit gegeven aan de borden op de Brusselse wegen. We zijn nu pas bezig met die in Vlaanderen, dus die borden hebben daar niet lang omgekeerd gestaan."

En wat met boetes die nu mogelijk onrechtmatig uitgeschreven zijn? "Die mogen mensen altijd betwisten", aldus nog Brussel Mobiliteit.

Meest gelezen