"Niet gevallen, niet onderkoeld en geen geweld": doodsoorzaak overleden student na doop nog onduidelijk
Het parket van Namen wacht het toxicologisch onderzoek af, voor het conclusies trekt over de doodsoorzaak van een student die afgelopen weekend na een doop overleed. De piste van een alcoholintoxicatie wordt daarbij verder onderzocht. Zeker is dat hij niet gevallen is en ook niet onderkoeld is geraakt. Ook geweld wordt na de autopsie uitgesloten. Dat zegt het parket van Namen in een persconferentie.
Afgelopen zaterdagavond organiseerden verschillende studentenverenigingen van een aantal hogescholen in de provincie Namen een studentendoop. Een jongen van 19 nam er deel aan verschillende activiteiten en ging daarna slapen. Zondagochtend werd hij levenloos aangetroffen door enkele medestudenten.
Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier:

In totaal namen 300 studenten zaterdagavond deel aan de doop in een boerderij in Sart-Custinne, een deelgemeente van Gedinne. "Tijdens het eerste deel moesten de studenten een reeks opdrachten vervullen, zoals dierenvoeding eten of in een bad vol bloed gaan liggen", verklaarde procureur des Konings, Vincent Macq zondag al. "Er was geen alcohol tijdens de doop, maar die vloeide nadien wel rijkelijk."
Tijdens een persconferentie maakte het parket van Namen duidelijk dat een aantal doodsoorzaken kunnen uitgesloten worden, op basis van de autopsie. Die vond gisteren plaats. Zo is het zeker dat het geen natuurlijke dood is. De student is ook niet gevallen en raakte niet onderkoeld. Bovendien is er ook geen geweld aan te pas gekomen.
Overdosis alcohol?
Het parket wacht nu de resultaten van verder toxicologisch onderzoek af. Daarop is het nog nog één tot twee weken wachten. Met dat bijkomend onderzoek wordt er in de richting van overmatig alcoholgebruik gekeken. En daar heeft het parket zo zijn redenen voor.

Een andere aanwezige student werd afgevoerd en had 2,9 promille alcohol in het bloed
"Zondagochtend is er een andere student uit diezelfde groep naar het ziekenhuis afgevoerd. Daar bleek dat hij 2,9 promille alcohol in het bloed had", zo vertelt de Naamse procureur des Konings. "Dat is enorm veel."
Op het terrein waar de doop en de festiviteiten nadien plaatsvonden, was geen hulppost aanwezig. "Iets wat er beter wel was geweest", aldus Macq. De procureur deed tijdens de persconferentie ook een oproep aan universiteiten, verenigingen en de politiek om dopen en alles wat daarbij komt kijken beter te organiseren. "Doopcharters alleen zijn niet voldoende", benadrukt Macq nog.