2021 Getty Images

Slecht nieuws voor president Biden: Republikein Glenn Youngkin wordt gouverneur van Virginia

Voor het eerst sinds 2009 staat er opnieuw een Republikein aan het hoofd van de Amerikaanse staat Virginia. De 54-jarige Glenn Youngkin verenigde fervente aanhangers van oud-president Donald Trump en versloeg de Democraat Terry McAuliffe met een kleine marge. In New Jersey is de stemming na een nek-aan-nekrace toch uitgedraaid in het voordeel van de Democraten. Er waren op enkele plaatsen ook burgemeesterverkiezingen. Daar haalden de Democratische kandidaten het. President Joe Biden roept op om zijn hervormingsplannen nu snel goed te keuren.

De gouverneursverkiezingen in de Amerikaanse staat Virginia bleven spannend tot in de vroege uren. Uiteindelijk haalde de Republikein Glenn Youngkin het nipt van Democraat Terry McAuliffe.  Met bijna alle stemmen geteld, ligt Youngkin 2,7 procent voor op zijn Democratische uitdager, voormalig gouverneur Terry McAuliffe. McAuliffe lag voor in de peilingen, maar Youngkin slaagde erin om de meest fervente Trump-aanhangers achter zich te krijgen.  De zakenman heeft geen politieke ervaring. Hij sprak een voorstedelijk publiek aan en mikte op thema's als onderwijs, belastingverlagingen en ordehandhaving. 

"De Democraten moeten hun grote hervormingsplannen nu eindelijk doorvoeren, anders hebben ze er gelegen", legt Björn Soenens uit in "Het journaal":

Videospeler inladen...

De eerste gouverneursverkiezingen sinds de verkiezing van Joe Biden, zijn meteen een klap voor de Democratische president. Biden won bij de presidentsverkiezingen in Virginia met 10 procent voorsprong.  De Republikeinen zouden in Virginia nog twee andere hoge posten kunnen binnenrijven.  De 54-jarige Youngkin sprak in zijn overwinningsspeech van een beslissend moment en beloofde zijn aanhangers om een heel andere koers te gaan varen.  McAuliffe, die tussen 2014 en 2018 al eens gouverneur van Virginia was, heeft nog niet gereageerd. 

BEKIJK: De Republikein Glenn Youngkin spreekt zijn kiezers toe. Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

New Jersey: dan toch een Democraat herverkozen

Er waren ook gouverneursverkiezingen in de staat New Jersey. De opiniepeilingen voorspelden daar een makkelijke overwinning voor de zittende Democratische gouverneur Phil Murphy. 

Maar het is een nek-aan-nekrace geworden tussen Murphy en zijn Republikeinse tegenstander Jack Ciatarelli, die uiteindelijk nipt in het voordeel van Murphy is uitgedraaid. Al was het lang wachten op het verkiezingsresultaat, omdat de uitslag door het kleine verschil in stemmen lange tijd "too close to call" was.

Murphy is de eerste Democratische gouverneur van New Jersey in meer dan vier decennia die herverkozen is geraakt. Maar dat hij het met de hakken over de sloot gehaald heeft, is een grote verrassing. New Jersey stemt de laatste jaren eerder Democratisch. Joe Biden won er bij de laatste presidentsverkiezingen, nadat Hillary Clinton er vier jaar eerder de meeste kiezers had overtuigd. 

Phil Murphy toonde zich in de loop van de spannende verkiezingsavond in New Jersey toch optimistisch.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Burgemeesters troostprijs voor Democraten

Onder meer in de steden New York en Boston waren er burgemeestersverkiezingen en daar hebben de Democraten gewonnen. New York krijgt voor de tweede keer in de geschiedenis een zwarte burgemeester: Eric Adams - een voormalige politiechef van de stad. In Boston wordt voor het eerst een vrouw en iemand met een Aziatische afkomst burgemeester: Michelle Wu. 

Biden: "De mensen zijn boos en onzeker"

De Amerikaanse president Joe Biden heeft vanavond na zijn terugkeer uit Glasgow gereageerd op het slechte nieuws in zijn land. "De mensen zijn boos en onzeker over tal van zaken", zo analyseerde Biden de verkiezingsresultaten. 

Biden blijft erbij dat zijn sociaaleconomische hervormingsplannen populair zijn bij de bevolking, maar dat die nu dringend moeten worden goedgekeurd in het Congres omdat de mensen anders teleurgesteld raken. Biden wil nu ook coronavaccins beschikbaar maken voor kinderen tussen 5 en 11 jaar. Die zouden toegediend worden op 20.000 plaatsen in heel de Verenigde Staten.

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen