Riemst zet Romeins verleden in de kijker met Via Belgica

Riemst heeft drie bijzondere rustbanken geïnstalleerd om wandelaars langs de nieuwe langeafstandswandeling “Via Belgica’ te gidsen. De eerste twintig van de in totaal negentig kilometer lange tocht lopen dwars door de gemeente. "We willen voorbijgangers laten proeven van het Romeinse verleden", zegt archeologe Gabriella Kaszas.

In Millen, Herderen en Vroenhoven, deelgemeentes van Riemst, staan sinds kort drie banken die wandelaars terug in de Romeinse tijd katapulteren. “De Via Belgica is de naam die in de twintigste eeuw gegeven werd aan een 400 kilometer lange oude Romeinse heirbaan”, vertelt archeologe Gabriella Kaszas. “De Via Belgica liep van Boulogne-sur-Mer naar Jülich en Keulen en doorkruiste tijdens die tocht ook het stuk wat nu de gemeente Riemst is. De weg was een belangrijk onderdeel van een groot en complex netwerk van wegen en waterwegen, dat zich uitstrekte tot de verste uithoeken van het Romeinse imperium.”

“Dankzij de “Via Belgica” wordt de Romeinse heirbaan weer wat zichtbaarder”, vervolgt Kaszas. “De zitbanken zijn uitgerust met informatiepanelen en wie wil kan ook de app installeren die verhalen over de Via Belgica vertelt."

Toeristen en ondernemers

“Het gemeentebestuur werkte de voorbije jaren samen met IOED Oost-Haspengouw & Voeren om de Via Belgica en het Romeinse verleden in de kijker te zetten”, zegt Peter Neven, schepen van Archeologie en Erfgoed (CD&V). “Het is een meerdaagse wandeling van 90 kilometer die start in Millen en loopt tot Limburg, ten noorden van Kerkrade vlakbij de Duitse grens. De eerste twintig kilometer van het traject loopt dwars door onze gemeente.”

“Naast het in de kijker zetten van het Romeinse verleden is het VIA Belgica-project een instrument om ook toeristen en lokale ondernemers met elkaar in contact te brengen. We betrokken drie ondernemers bij het proces: de Jambrouwerij, het wijnkasteel van Genoelselderen en Bakkerij Emmerix. De banken werden ontworpen door landschapsarchitect Barry Kerkckhoffs." 

Meest gelezen