Radio 2

Bekijk - Skyline van Leuven ziet er komende maanden anders uit door renovatie torenspits van Sint-Maartensdal

De torenspits van Sint-Maartensdal in Leuven wordt vandaag van het gebouw gehaald voor restauratie. Een 123 meter hoge kraan begint rond 10 uur met het naar beneden halen van de torenspits. 

De skyline van Leuven zal er de komende maanden iets anders uitzien. Vandaag wordt de iconische torenspits van het gebouw gehaald voor restauratiewerken. “Maar hij komt in de loop van volgend jaar terug”, zegt Sven Ven van Aertssen Kranen.

"Hij is veilig beneden aangekomen", reageert aannemer Jan Van Mieghem opgelucht in "Het journaal":

Videospeler inladen...

“De toren zelf is ongeveer 112 meter hoog, maar onze kranen zijn nog hoger om de torenspits er vlot af te kunnen halen, zo’n 123 meter.” De hijswerken gebeuren niet met een doorsnee kraan. “Voor deze klus gebruiken we een mobiele telescoopkraan van 500 ton. Op de kraan zelf staat een wipper, dat is een verlengstuk van 84 meter zodat we aan de top van de torenspits geraken.”

Het koude herfstweer is voor deze klus geen enkel probleem. “Het is zelfs heel gunstig weer. Het waait amper. En de koude is misschien enkel lastig voor de werkmensen, maar niet voor de kraan.”

Het naar beneden halen van het icoon gebeurt in twee delen. Eerst komt de antenne naar beneden, daarna, rond 10 uur, is de torenspits zelf aan de beurt.

Radio 2
Radio 2

Meest gelezen