VEXX met "Metadragon".
Instagram

2,9 miljoen YouTube-abonnees en 41.500 dollar voor zijn "Metadragon", wie is de Belg VEXX die op Times Square prijkt?

Voor de eerste Crypto Art Fair zijn gisteren 70 artiesten op een groot billboard op Times Square verschenen. Onder hen één Belg: de 23-jarige VEXX. Zijn kunstwerk "Metadragon" sierde even New York. VEXX is een nobele onbekende naam in ons land, maar de jonge artiest heeft bijna 3 miljoen (!) abonnees op YouTube. Hij heeft van doodle art of "krabbeltjes" zijn job kunnen maken.

"Onwezelijk", zo omschrijft VEXX zijn verschijning op Times Square op zijn InstaStories (zie hieronder). "Ik kreeg op een dag een mail om er deel van uit te maken. De expo verzamelt de grootste nft-artiesten. Ik zou dom zijn om "nee" te zeggen, een mooie kans voor mij", legt VEXX aan onze VRT NWS-redactie uit. Het moment zelf op Times Square kon hij helaas niet bijwonen. "Ik wilde wel, maar door corona kan je pas vanaf 8 november naar de VS reizen."  

Ik zou dom zijn om niet deel te nemen, een mooie kans
VEXX over Times Square

Zijn kunstwerk dat op een billboard verscheen, was naar eigen zeggen zijn magnum opus, "Metadragon" dat in juli nog verkocht werd voor 41.500 dollar (35.800 euro). "Ik had last minute gekozen voor een veiling. Ik hoopte op 10.000 tot 20.000 dollar, het werd meer dan verwacht. De biedingen bleven komen tot 3 uur 's nachts. Leuk", legt VEXX uit. "Metadragon" ging naar een zogenoemde nft-koper. NFT's winnen al maanden aan populariteit, het is het nieuwe goud van het internet.     

NFT of een non-fungible token is een digitale code die verkocht wordt en gekoppeld wordt aan een blockchain-database of register. Een bewijs dat jij alleen eigenaar bent van een digitaal voorwerp - zoals een kunstwerk, een filmscène of muziek - en dat iedereen kan zien. Als het ware een uniek eigendomscertificaat (dat je opnieuw kan doorverkopen).

De auteur kan ervoor kiezen de rechten op het digitale kunstwerk te behouden en zo royalty's te blijven opstrijken. Sommigen zien nft's louter als een investering, anderen zien het als een vorm van prestige. Honderden miljoenen worden soms makkelijk opgehoest. 

Mijn stijl? Kleurrijke, blije mannetjes die mensen aantrekken 

Zo geeft VEXX het voorbeeld van een nft die oorspronkelijk voor 33 dollar ging, maar enkele weken geleden 5.000 dollar opleverde. "Ik krijg 10 procent van elke doorverkoop, goed voor 500 dollar. In het begin van nft's was dat niet zo, maar artiesten hebben ervoor gevochten. Ik vind auteursrechten logisch."

VEXX begon als 16-jarige op Instagram en YouTube kunst te delen. Zijn favoriete kunstvorm is doodle art. "Doodle is tijdens een les of meeting kleine tekeningen maken in een notitieboekje. Mijn stijl is geëvolueerd naar realisme en cartoony: het zijn kleurrijke, blije mannetjes geworden die mensen aantrekken."

Gekke dingen werken goed op YouTube, zoals een kunstwerk met een miljoen legoblokjes

VEXX studeerde met succes twee jaar Economische Wetenschappen aan de universiteit, maar bij 1 miljoen YouTube-abonnees hield hij het voor bekeken. Intussen is hij een van de grootste YouTubers van ons land met 2,9 miljoen abonnees.

Het concept is simpel: hij toont filmpjes van wat hij tekent. In het begin zette hij louter foto's op Instagram. "Maar mensen zien het resultaat slechts 2 seconden. Ik spendeer úren aan een tekening, ik kan het evengoed filmen en er een video van maken. Dan zien mensen de tekening 5-10 minuten en dat geeft een betere band met de fans", aldus VEXX.

Nu kunnen we al lang niet meer spreken van "filmpjes", het zijn heuse producties met timelapses en rond bepaalde thema's. "Ik heb een kunstwerk gemaakt van een 1 miljoen legoblokken. Gekke dingen die goed werken op YouTube", omschrijft VEXX het zelf. En dat levert een bron aan inkomsten op met sponsoring, advertenties, merchandising (van hoodies tot skateboards) en bedragen per views.  

En de toekomst? VEXX wil voortaan meer focussen op kunst. "Ik heb ergens in mijn garage nog 100.000 Skittles (kleurrijke snoepjes, red.) liggen waarmee ik een video wilde maken. Maar nu wil ik meer een serieuze richting uitgaan." 

Meest gelezen