Nicolas Maeterlinck

Tijd tikt voor Vlaams klimaatplan: deze knopen moet de Vlaamse regering nog doorhakken

De Vlaamse regering zit sind vanochtend opnieuw - digitaal - bijeen om de laatste hand te leggen aan haar klimaatplan. De tijd tikt, want het is de bedoeling dat milieuminister Zuhal Demir (N-VA) zaterdag met een Vlaams plan naar de klimaattop in Glasgow kan vertrekken. De regeringsploeg moet nog een aantal zware knopen doorhakken: o.a. over de datum waarop auto’s verplicht elektrisch zullen worden en de manieren waarop we onze huizen in de toekomst gaan verwarmen én isoleren.

Om 8 uur vanochtend zijn de ministers van de Vlaamse regering begonnen aan wat hun laatste etappe moet worden in de onderhandelingen over een Vlaams klimaatplan. Wil de regeringsploeg voorkomen dat minister van Omgeving Demir zaterdag met lege handen naar de grote klimaattop vertrekt, dan zullen ze nu moeten “landen”, zoals dat heet.

Het is nu afwachten wanneer dat landen zal gebeuren. Normaal gezien moest minister-president Jan Jambon (N-VA) om 17 uur het vliegtuig naar Berlijn nemen, voor een ontmoeting met de ministers-presidenten van de Duitse deelstaten, maar omdat onderhandelingen nog druk bezig zijn is die deadline al gepasseerd.  

"En als het niet vandaag is, dan is het morgen", zei Wetstraatjournalist Bart Verhulst vanmiddag in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Elektrische auto’s

Op de onderhandelingstafel liggen nog een aantal zware dossiers, waarover knopen moeten worden doorgehakt. Eén van de harde noten die nog gekraakt moeten worden, is de invoering van de volledig elektrische auto. 

Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) stelde eerder deze week voor om in 2027 alleen nog elektrische auto’s in te schrijven; geen nieuwe auto’s meer met klassieke verbrandingsmotoren dus.

N-VA en CD&V stelden zich meteen vragen bij de haalbaarheid van dat voorstel: zal er genoeg elektriciteit zijn en zullen er genoeg laadpalen staan tegen dan? Daarom schuift de N-VA 2030 naar voren als datum. Naar verwachting zal het compromis ergens in het midden liggen, met een verplichting tegen 2029 dus.

Wetstraatjournalist Johny Vansevenant blikte gisteravond, op Radio 1, vooruit op de onderhandelingen:

Woningen

Andere belangrijke knopen die moeten worden doorgehakt, betreffen onze woningen. Open VLD wilde tegen 2023 alle fossiele verwarmingsbronnen verbieden voor nieuwbouw. Als het van de liberalen afhing, zouden nieuwbouwers alleen nog elektrisch mogen verwarmen. 

Deze deadline wordt waarschijnlijk opgeschoven, naar ten vroegste 2025. Wel zouden er vanaf 2023 al hybride verwarmingssystemen geïnstalleerd moeten worden bij nieuwe woningen, die op gas en elektriciteit kunnen draaien.

Wat oudere woningen betreft, komt er tegen 2023 mogelijk een verplichting om 5 jaar na aankoop van een bestaande woning dat huis zo goed te isoleren, zodat het het energielabel D krijgt. Om kopers te ondersteunen wordt nagedacht over renteloze renovatieleningen tot 20.000 euro.  

Huurwoningen moeten dan weer tegen 2030 een betere energiescore krijgen: voor huurappartementen is dat label D, voor vrijstaande huizen is dat label E. Daarnaast zal de Vlaamse overheid ook zijn eigen gebouwen renoveren.

Landbouw

Zal de landbouw nog zijn duit in het zakje moeten doen om de uitstoot te beperken? Dit punt ligt vooral gevoelig bij CD&V, dat bij de landbouwers een trouw kiespubliek heeft. N-VA en Open VLD zouden al een reeks maatregelen op tafel gelegd hebben in hun eigen bevoegdheden en verwachten op dit vlak een tegemoetkoming van CD&V, dat met Hilde Crevits de minister van Landbouw levert. 

"Wij hebben in al onze bevoegdheden verschillende maatregelen op tafel gelegd", zegt CD&V-viceminister-president Hilde Crevits in een reactie. Het zou hier vooral gaan over de renovatie van stallen en verbeterd veevoer, om de uitstoot van broeikasgassen via de veestapel te verminderen.

Politiek commentator Rik Van Cauwelaert zette in "De ochtend" op Radio 1 de onderhandelingen in perspectief

Meest gelezen