Wildbeheereenheid Berg en Dal vzw

Vos loopt rond in centrum Heist-Op-Den-Berg: "Niet de bedoeling dat die de chouchou van de horeca wordt"

In Heist-Op-Den-Berg is een vos gesignaleerd aan het bekende horecakruispunt in het centrum. Enkele verwonderde inwoners delen de beelden op sociale media, maar volgens jager Cedric De Haes van de lokale wildbeheereenheid Berg en Dal is het niet zo ongewoon dat er een vos in het centrum opduikt. "Vossen kunnen perfect samenleven met de mens. Het dier gaat waarschijnlijk iedere nacht langs de vuilnisbakken van de horeca, op zoek naar voedsel", vertelt hij. 

In de omgeving van Heist-Op-Den-Berg duikt wel vaker een vos op, maar nu is er ook een gespot middenin het centrum, aan enkele horecazaken. De beelden doen de ronde op sociale media, want heel wat verbaasde inwoners gaan ervan uit dat het dier in de natuur thuishoort. Maar dat is niet helemaal waar, zo verduidelijkt jager Cedric De Haes op Radio 2 Antwerpen. 

"De vos is een echte generalist die zich overal thuisvoelt en die perfect kan samenleven met de mens. Op die locatie in Heist-Op-Den-Berg zullen ongetwijfeld vuilnisbakken staan. De vos leeft van het afval en ook van de ratten die erop afkomen. In die zin is het zelfs een nuttig beest", vertelt De Haes.

De vos voelt zich overal thuis en kan perfect samenleven met de mens

Jager Cedric De Haes

Vaste jachtroute door centrum

Het is ook mogelijk dat de vos vanaf nu vaker zal opduiken, nu hij de plek ontdekt heeft. Vossen hebben namelijk een vaste jachtroute. "Het is niet gezegd dat de vos zich daar gaat nestelen, al kan het natuurlijk wel. De vos heeft weinig nodig om gerust te zitten", gaat De Haes verder. "Maar het kan ook zijn dat de vos uit het landbouwgebied komt rond het centrum en dat de horecazaken op zijn vaste nachtelijke traject liggen."

De inwoners van Heist-Op-Den-Berg hoeven zich alvast geen zorgen te maken dat ze op een gegeven moment oog in oog komen te staan met de vos. "Ik zou eerder aanraden om te genieten van dat moment. Maar let er wel op dat je de vos niet gaat voederen, want vanaf dan wordt het gevaarlijk. Het blijft een wild dier en je weet nooit hoe het zal reageren. Het is dus niet de bedoeling dat de vos de chouchou van de horecazaken wordt", waarschuwt De Haes.

Meest gelezen